Suroviny
- žloutek 4 ks
- třtinový cukr 70 g
- citronová šťáva 70 ml
- máslo 50 g
- citronová kůra (ze 2 bio citronů, jemně nastrouhaná)
Lemon curd je tradiční anglický krém, který má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toust nebo s ním potřít palačinky či lívance. Lze ho vmíchat do jogurtu nebo přidat trochu do těsta na bábovku. Používá se jako náplň do dortů, tartaletek nebo pečiva z listového těsta, perfektně se snoubí například s tvarohovými dezerty. Je to také klasická náplň do fantastického citronového koláče se sněhovou čepicí, který je velmi populární v Anglii i ve Státech.
Nejobvyklejší je právě varianta z citronu, ale pokud chcete experimentovat, vyzkoušejte i limetky, pomeranče nebo maliny.
Na jednu 1/4l skleničku je potřeba přibližně dvou citronů. Doporučuji dva citrony ostrouhat, vymačkat šťávu a pokud je tekutiny ještě málo, použijte ještě třetí, pokud bude kůry více, nevadí, držte se 70 ml. Také doporučuji strouhat velmi jemně, později by vám mohla struktura vzniklá kůrou vadit. Možnost je také hotový krém rozmixovat robotem.
Postup přípravy
- Citrony důkladně omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Důsledně strouhejte pouze žlutou část kůry, bílá vrstva je totiž hořká.
- Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne do konzistence husté kaše.
- Takto čerstvý krém, můžete hned použít nebo ho uschovejte uzavřený ve sterilizovaných sklenicích v lednici, kde vydrží asi dva týdny.