Regionální potravina

Chlebová polévka s pečenou cibulí, šalvějí a chlebovou drobenkou

Moje hodnocení
1x

Chlebová polévka je pokrm, který v sobě nese vůni tradice a pohodlí domova. Tato jednoduchá, ale výživná polévka má své kořeny v kuchyních, kde se neplýtvalo ničím a každý zbytek chleba našel své využití. K přípravě chlebové polévky je ideální žitný nebo kváskový chléb. Ze zdánlivě obyčejné polévky však lze připravit mistrovské dílo, když sáhnete po kvalitním a čerstvém bochánku.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle spolu s nasekaným česnekem dozlatova, zalijte vývarem a nechte cca 30 minut vařit.
  2. Poté přidejte rozlámaný chléb, šalvěj, smetanu a vařte dalších 30 min.
  3. Polévku rozmixujte dohladka mixérem, přidejte máslo, dochuťte solí a pepřem.
  4. Omytou, neoloupanou cibuli pečte v troubě na 200 °C po dobu cca 20 minut a nechte vychladnout.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky.
  6. Několik kusů rozdrobeného chleba orestujte na pánvi dozlatova. Nakrájenou cibulí a rozdrobeným opečeným chlebem polévku ozdobte.

PRIMA TIP: Polévku můžete pokapat pár kapkami oleje z vlašských ořechů, který podtrhne její zemitou chuť. Vyzkoušet můžete například olej z vlašských ořechů od výrobce Chuť Moravy s. r. o.

Pro přípravu tohoto receptu jsme využili kváskový pecen z Chlebárny Hranice v Olomouckém kraji. A proč? Protože základem dobrého a kvalitního chleba jsou kvalitní suroviny. Tento chléb je zhotoven z 100% pšeničného kvasu, žitná mouka se přidává až při míchání těsta. Celý proces výroby pecnu v pekárně WELLART je časově velmi náročný a trvá kolem 12 až 15 hodin. Buďte bez obav, naši chlebovou polévku zvládneme za hodinu!

Dalším důvodem, proč je chléb z Chlebárny Hranice ideální, je jeho složení. Směs z chlebové pšeničné a žitné mouky, vody, soli a třístupňově vedeného kvasu zaručuje, že je Selský kvasový pecen velmi vláčný a má dlouhou trvanlivost. Doporučená teplota pro skladování chleba je 20 až 25 °C a platí rada našich babiček: uchovávejte pecen v čisté utěrce nebo plátěnce, aby chléb mohl „dýchat“.

Vyzkoušejte také recept na delikátní krémovou polévku z květáku. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty