Červený jelen

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera

Moje hodnocení
3x

Tradiční britský pokrm Shepherd's pie se skládá z masového ragú, které se zapéká s čepicí z bramborové kaše. Marek Fichtner z restaurace Červený jelen ho připravuje z jehněčího masa a podává k němu osvěžující mrkvový salát s kyselým jablkem. Perfektní pokrm třeba k nedělnímu obědu, kdy se sejde celá rodina a na stole je přivítá plný pekáč potěšení.

4 porce
120 minut
anglická

Suroviny

Salát

Postup přípravy

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a opečte v rozpáleném kastrolu na olivovém oleji. Přidejte cibuli nakrájenou najemno a ještě společně orestujte. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Osolte a zasypte cukrem, který nechte na zelenině zkaramelizovat. Přidejte mleté maso a opečte do zlatavé barvy. V kastrolu posuňte směs na jednu stranu a na druhé orestujte 2 lžíce rajčatového protlaku. Zalijte červeným vínem, promíchejte a nechte většinu vína odvařit. Přidejte divoké koření zabalené v plátýnku, opepřete, osolte a přidejte celé stonky rozmarýnu. Zalijte polovinou hovězího vývaru. Duste doměkka cca 30 - 40 minut. Postupně přidávejte vývar, jak se tekutina odpařuje.
  2. Vyndejte plátýnko s kořením, stonky rozmarýnu, dochuťte muškátovým květem a dle potřeby dosolte. Přisypte mražený hrášek, zamíchejte a stáhněte z plotny. Takto připravené ragú nechte stranou.
  3. Brambory propíchejte vidličkou a upečte v troubě doměkka, na 180 °C cca 25 minut. Pečené brambory oloupejte a protlačte přes lis na bramborovou kaši. Do kaše vmíchejte studené máslo a ohřátou smetanu. Dochuťte solí a olivovým olejem. Nechte lehce vychladit a do kaše zamíchejte 2 vaječné žloutky a polovinu strouhaného sýra čedar.
  4. Zapékací misku vymažte olivovým olejem a na dno poklaďte ragú z jehněčího masa. Navrch na maso dejte v silné vrstvě připravenou bramborovou kaši se žloutky a vidličkou můžete udělat vzor. Posypejte tenkou vrstvou strouhaného čedaru a zapékejte na 215 °C zhruba 20 minut.
  5. Mezitím připravte salát. Mrkev omyjte a oloupejte. Odkrojte oba konce a nakrájejte na tenké proužky julienne.
  6. Na dresink smíchejte olej s octem, šťávou z 1/2 citronu, medem a otrhanými lístky máty. Vše rozmixujte tyčovým mixérem do emulze. Dochuťte solí.
  7. Mrkev marinujte v mátovém dresinku a navrch ozdobte jablkem nakrájeným na silnější proužky i se slupkou.
PRIMA TIP ŠÉFKUCHAŘE: Nakrájené jablko můžete pokapat citronovou šťávou, aby vydrželo déle čerstvé a nezhnědlo.

Vyzkoušejte také Shepherd's pie podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Kompletní recept najdete ZDE: Shepherd´s pie podle Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Červený jelen

Restaurace s otevřenou náručí Červený jelen

Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Restaurace Červený jelen, Hybernská 5, Praha 1, www.cervenyjelen.cz


Přečtěte si také

Recepty