Suroviny
- mrkev 3 ks
- petržel 2 ks
- celer (menší) 1 ks
- cibule 3 ks
- česnek 3 stroužky
- jehněčí mleté maso (plec) 500 g
- mražený hrášek 200 g
- cukr krupice 30 g
- červené víno 150 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- hovězí vývar 200 ml
- muškátový květ 1 špetka
- bobkový list 3 ks
- celý pepř 10 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- rozmarýn 2 snítky
- brambory (typ C) 500 g
- čedar 200 g
- smetana 100 ml
- vejce 2 ks
- máslo 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej 100 ml
Salát
- mrkev (sladká) 4 ks
- jablka Granny Smith 1 ks
- máta 30 g
- med 1 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- citrony 1 ks
- olivový olej 50 ml
Postup přípravy
- Kořenovou zeleninu očistěte a oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a opečte v rozpáleném kastrolu na olivovém oleji. Přidejte cibuli nakrájenou najemno a ještě společně orestujte. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Osolte a zasypte cukrem, který nechte na zelenině zkaramelizovat. Přidejte mleté maso a opečte do zlatavé barvy. V kastrolu posuňte směs na jednu stranu a na druhé orestujte 2 lžíce rajčatového protlaku. Zalijte červeným vínem, promíchejte a nechte většinu vína odvařit. Přidejte divoké koření zabalené v plátýnku, opepřete, osolte a přidejte celé stonky rozmarýnu. Zalijte polovinou hovězího vývaru. Duste doměkka cca 30 - 40 minut. Postupně přidávejte vývar, jak se tekutina odpařuje.
- Vyndejte plátýnko s kořením, stonky rozmarýnu, dochuťte muškátovým květem a dle potřeby dosolte. Přisypte mražený hrášek, zamíchejte a stáhněte z plotny. Takto připravené ragú nechte stranou.
- Brambory propíchejte vidličkou a upečte v troubě doměkka, na 180 °C cca 25 minut. Pečené brambory oloupejte a protlačte přes lis na bramborovou kaši. Do kaše vmíchejte studené máslo a ohřátou smetanu. Dochuťte solí a olivovým olejem. Nechte lehce vychladit a do kaše zamíchejte 2 vaječné žloutky a polovinu strouhaného sýra čedar.
- Zapékací misku vymažte olivovým olejem a na dno poklaďte ragú z jehněčího masa. Navrch na maso dejte v silné vrstvě připravenou bramborovou kaši se žloutky a vidličkou můžete udělat vzor. Posypejte tenkou vrstvou strouhaného čedaru a zapékejte na 215 °C zhruba 20 minut.
- Mezitím připravte salát. Mrkev omyjte a oloupejte. Odkrojte oba konce a nakrájejte na tenké proužky julienne.
- Na dresink smíchejte olej s octem, šťávou z 1/2 citronu, medem a otrhanými lístky máty. Vše rozmixujte tyčovým mixérem do emulze. Dochuťte solí.
- Mrkev marinujte v mátovém dresinku a navrch ozdobte jablkem nakrájeným na silnější proužky i se slupkou.
PRIMA TIP ŠÉFKUCHAŘE: Nakrájené jablko můžete pokapat citronovou šťávou, aby vydrželo déle čerstvé a nezhnědlo.

vShepherds pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera Zdroj: se souhlasem Červený Jelen
Vyzkoušejte také Shepherd's pie podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Shepherd´s pie podle Pohlreicha
