Hot dog
- briošky 6 ks
- grilovací klobása (nebo párek) 6 ks
Ciderová cibule
- máslo 50 g
- červená cibule 2 ks
- cider 100 ml
- tmavý cukr 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
Čedarová omáčka
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- čedar (strouhaný) 250 g
- paprička jalapeňo (nakládaná, volitelné)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Nenapodobitelná chuť uzenin
Do hot dogu se nejlépe hodí kořeněná grilovací klobása. Uzeniny s vysokým poměrem masa, optimálním poměrem tuku, výrazného koření a zakouření v udírně dodají hot dogu výraznou chuť. Místo kořeněné klobásy můžete samozřejmě použít i kvalitní párek.
Postup přípravy
- Ciderová cibule: Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte v něm najemno pokrájenou červenou cibuli dozlatova. Podlijte ciderem, přidejte cukr, jablečný ocet, osolte, opepřete a nechte provařit a lehce zkaramelizovat.
- Čedarová omáčka: V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a udělejte řidší jíšku. Přilévejte smetanu a za stálého míchání vytvořte bešamel. Přidejte nastrouhaný čedar, který nechte za stálého míchání rozpustit. Dochuťte šťávou z nakládaných jalapeňo papriček, pokud máte k dispozici. Plátky jalapeňa můžete přidat i do omáčky. Omáčku přelijte do dávkovače a vložte do horké vody, aby omáčka neztuhla a zůstala tekutá.
- Meruňková hořčice: Plnotučnou hořčici smíchejte s meruňkovou marmeládou v poměru 5:1. Můžete přidat i pár kapek tekutého kouře, meruňkové hořčici tak dodáte zakouřenou chuť.
- Gril rozpalte na 200 °C a klobásy grilujte přímou metodou. Gril si rozdělte na přímou a nepřímou zónu, protože pokud by z klobásy začalo kapat více tuku do žhavého uhlí, mohl by začít hořet. Pokud by něco takového hrozilo, můžete klobásy odložit do nepřímé zóny. Klobásy ugrilujte z obou stran. Ideální teplota uvnitř grilované klobásy je 70 °C. Pomoci si můžete vpichovým teploměrem.
- Do grilu dejte rozpéct podélně nakrojené brioškové rohlíky.
- Vnitřek brioškového rohlíku potřete meruňkovou hořčicí, vložte ciderovou cibuli, ugrilovanou klobásu, čedarovou omáčku a nakonec dozdobte plátky jalapeňo, případně červenou chilli papričkou.
Masobraní vsadilo na grilování a pipMastera
Každý kdo se v posledních pěti letech alespoň trochu zajímal o grilování, musel na sociálních sítích narazit na Davida Kubrichta alias pipMastera, pro kterého se grilování stalo naprostou vášní. Jeho videa na YouTube mají dnes celkově 13 milionů zhlédnutí. Každý týden lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu. Nejen krkovičku nebo hovězí steak, ale i žebra, roládu, guláš s knedlíkem či pizzu. I proto se stal tváří letošního Masobraní.
Více informací na www.masobrani.cz
Zbyly vám po grilování párky nebo klobásky? Uvařte z nich výtečnou frankfurtskou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE