Suroviny
- mrkev (středně velké očištěné ) 1 kg
- javorový sirup 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sterilované feferonky (nálev z feferonek) 2 lžíce
- med 1/2 lžičky
- majonéza (kvalitní ) 200 g
- limetková šťáva (čerstvá ) 60 ml
- červená cibule (malá ) 1/2 ks
- hlávková kapusta (malá ) 1/2 ks
- bílé fazole (konzervované, scezené) 200 g
- koriandr (lístky čerstvého koriandru nebo petržele) 1 hrst
- olej (na potírání)
- žemle (podlouhlé žemle nebo silnější rohlíky na hot dogy) 4 ks
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- V silnostěnném plochém kastrolu vařte mrkve, javorový sirup, nálev a asi 240 ml vody na středním stupni asi 10 minut pod pokličkou. Pak pokličku sundejte, snižte teplotu a za občasného potřesení kastrolem vařte tak dlouho, až se tekutina odpaří a mrkve budou hezky obalené lepkavou šťávou. Bude to trvat několik minut.
- Mezitím na salát prošlehejte med, sůl, pepř, polovinu majonézy a 3 lžíce limetové šťávy ve velké míse dohladka. Část cibule nakrájejte na co nejjemnější plátky. Přidejte do mísy spolu s najemno pokrájenými listy kapusty, fazolemi a asi třetinou lístků koriandru. Promíchejte.
- Rozehřejte si venkovní gril, gril v troubě nebo grilovací pánev na střední teplotu a ogrilujte mrkve, až zhnědnou a trochu se připečou, asi 2 minuty z každé strany. Dejte stranou.
- Nasucho opečte pečivo, až zezlátne, asi půl minuty. Zbylou cibuli nakrájejte na jemné plátky a zbylou majonézu a limetovou šťávu promíchejte.
- Do každé žemle dejte po 2 mrkvích v opačné poloze, zakápněte ochucenou majonézou, posypte cibulkou a lístky koriandru. Podávejte se kapustovým salátem.
PRIMA TIP: Glazované mrkve, které se svou chutí řadí mezi labužnické kousky, i salát si můžete připravit až 2 dny předem, uchovejte je v ledničce ve vzduchotěsné nádobě.