Speciály

Recepty, v kterých září v hlavní roli salátová okurka

Salátová okurka je oblíbená celoročně, ale v létě je to vyloženě hvězda všech talířů. Je skvělá jen nakrájená se solí, ale můžete z ní připravit i velmi zajímavá jídla! A víte, že okurky můžete i tepelně upravit?

Salátová okurka, tzv. hadovka, je ideální svačinka, pokud si hlídáte váhu. Je totiž nízkokalorická a z 90 % obsahuje vodu, takže díky ní udržíte i pitný režim. Zbylých 10 % ovšem tvoří mnoho vitaminů a minerálů. Okurka má také čisticí účinky a její konzumace je velmi prospěšná například pro ledviny.

Čerstvá okurka je křupavá a šťavnatá, s neutrální chutí. Nesmí chybět v dobrém letním salátu, spolu s rajčaty a paprikami tvoří silnou trojku třeba v salátu řeckém nebo šopském. Obstojí ale i samostatně, vždyť kdo by nemiloval salát z nastrouhané okurky se sladkokyselou zálivkou, který nesmí chybět jako příloha k řízku při nedělním obědě :)

Okurka je velmi osvěžujicí, proto se často využívá i jako součást letních drinků – třeba okurková limonáda je už několik sezon hitem všech dobrých kaváren...

Vyzkoušejte nové recepty s osvěžujicí salátovou okurkou:

Recepty