Suroviny
- salátová okurka (nemusíte je loupat) 2 ks
- česnek (najemno nadrcený) 3 stroužky
- ocet (Chinkiang ocet nebo jakýkoli rýžový ocet) 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- sezamový olej (z praženého sezamu) 1/2 lžičky
- chilli papričky (čerstvá,podle chuti)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Opláchněte okurky a osušte je papírovou utěrkou. Na větším prkénku celé okurky jemně rozmlaťte sekáčkem nebo palicí na maso, aby lépe pojaly zálivku. Poté nakrájejte na větší kostičky a dejte do salátové mísy. Navrch posypte nasekaným, drceným česnekem, a pokud to máte rádi ostré, přidejte i najemno nasekanou chilli papričku zbavenou semínek.
- Smíchejte ocet, sójovku, cukr, sůl a sezamový olej v menší mističce a dobře promíchejte.
- Těsně před servírováním zálivku smíchejte s okurkami. Nedělejte to příliš dopředu, okurka pouští vodu a chuť zálivky by pak zbytečně ztratila na intenzitě.
- Servírujte k jakémukoliv čínskému jídlu, výborné například ke smažené rýži nebo nudlím.
Pětiminutový čínský okurkový salát 2 Zdroj: iStock