Suroviny
- salátové okurky (nemusíte je loupat) 2 ks
- česnek, najemno nadrcený 3 stroužky
- Chinkiang ocet (nebo jakýkoli rýžový ocet) 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- olej z praženého sezamu 1/2 lžičky
- čerstvá chilli paprička podle chuti
Postup přípravy
- Opláchněte okurky a osušte je papírovou utěrkou. Na větším prkénku celé okurky jemně rozmlaťte sekáčkem nebo palicí na maso, aby lépe pojaly zálivku. Poté nakrájejte na větší kostičky a dejte do salátové mísy. Navrch posypte nasekaným, drceným česnekem, a pokud to máte rádi ostré, přidejte i najemno nasekanou chilli papričku zbavenou semínek.
- Smíchejte ocet, sójovku, cukr, sůl a sezamový olej v menší mističce a dobře promíchejte.
- Těsně před servírováním zálivku smíchejte s okurkami. Nedělejte to příliš dopředu, okurka pouští vodu a chuť zálivky by pak zbytečně ztratila na intenzitě.
- Servírujte k jakémukoliv čínskému jídlu, výborné například ke smažené rýži nebo nudlím.
Pětiminutový čínský okurkový salát Zdroj: iStock