Michaela Chrpová

Pětiminutový čínský okurkový salát

Moje hodnocení
1x

Okurka sama o sobě nemá příliš výraznou chuť, proto jí sluší spojení s výraznějším dochucením. Pokud doma vaříte asijskou kuchyni, může se vám hodit tento recept na tradiční čínský salát, který servírujte jako přílohu.

4 porce
10 minut
čínská

Suroviny

  • salátové okurky (nemusíte je loupat) 2 ks
  • česnek, najemno nadrcený 3 stroužky
  • Chinkiang ocet (nebo jakýkoli rýžový ocet) 1 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • cukr krupice 1 lžička
  • sůl 1/2 lžičky
  • olej z praženého sezamu 1/2 lžičky
  • čerstvá chilli paprička podle chuti

Postup přípravy

  1. Opláchněte okurky a osušte je papírovou utěrkou. Na větším prkénku celé okurky jemně rozmlaťte sekáčkem nebo palicí na maso, aby lépe pojaly zálivku. Poté nakrájejte na větší kostičky a dejte do salátové mísy. Navrch posypte nasekaným, drceným česnekem, a pokud to máte rádi ostré, přidejte i najemno nasekanou chilli papričku zbavenou semínek.
  2. Smíchejte ocet, sójovku, cukr, sůl a sezamový olej v menší mističce a dobře promíchejte.
  3. Těsně před servírováním zálivku smíchejte s okurkami. Nedělejte to příliš dopředu, okurka pouští vodu a chuť zálivky by pak zbytečně ztratila na intenzitě.
  4. Servírujte k jakémukoliv čínskému jídlu, výborné například ke smažené rýži nebo nudlím.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Chrpová


Přečtěte si také

Recepty