S gorgonzolou chutná všechno lépe! Zkuste nové báječné recepty s výrazným sýrem

Čočkový salát s gorgonzolou Foto:
Čočkový salát s gorgonzolou
Foto: My Cooking Diary

Gorgonzola je tradiční italský sýr s modrou plísní a velmi výraznou nezaměnitelnou chutí. Je skvělá samotná jako chuťovka, ale má své místo i při přípravě studených i teplých pokrmů, ideální je i do sýrových omáček.

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorby plísní. Má krémovou vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante" je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

Podle tradice se smí sýr Gorgonzola vyrábět pouze v provinciích Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, Verbano, Cusioa, Ossola, v oblasti Piemonte a Bergamo na území Casale Monferrato, Brescia, Como, Cremona, Lecco a v Lombardii pak na území Lodi, Milano, Monza, Pavia a Varese. Pokud chcete ochutnat tu pravou gorgonzolu, hledejte označení DOP, které zaručuje, že byl sýr vyroben ve výše uvedených oblastech.

Vyzkoušejte výborné recepty s gorgonzolou. Určitě si pochutnáte :)

Recept

Listový salát s jahodami a gorgonzolou Foto:

Listový salát s jahodami a gorgonzolou

Ne každý si umí pořádně pochutnat na salátu, protože ho někteří nepovažují za plnohodnotné jídlo. Pak jsou tu ale saláty jako ten dnešní, které si vás získají svěžestí a...

Recept

Hruškové šátečky s Gorgonzolou Foto:

Hruškové šátečky s gorgonzolou

V dnešním receptu hraje důležitou roli hruška, gorgonzola a chilli paprička. Po ochutnání vám jejich společná chuť zůstane dlouho na jazyku. Pokud máte rádi výrazné sýry v...

Recept

Burgery plněné gorgonzolou s grilovanou nektarinkou Foto:

Burgery plněné gorgonzolou s grilovanou nektarinkou

Japonci rozeznávají kromě čtyř klasických chutí (sladká, kyselá, hořká a slaná) i pátou – umami. Jestli ji chcete také objevit, tenhle výrazný burger vám k tomu snadno...

Recept

Řepové risotto s gorgonzolovou omáčkou  Foto:

Řepové rizoto s gorgonzolovou omáčkou

Hodně výrazná barva a velmi delikátní chuť... Toto italské rizoto je překvapivě jednoduché a opravdu efektní jídlo, kterým doma zaručeně ohromíte. Vsaďte na správnou rýži,...

Recept

Čočkový salát s gorgonzolou Foto:

Čočkový salát s gorgonzolou

V tomto čočkovém salátu se skvěle spojuje kyselost, sladkost a slanost! S přehledem uspěje jako hlavní jídlo i příloha na letních grilovačkách. :)

Recept

Pečené broskve s gorgonzolou Foto:

Pečené broskve s gorgonzolou

Můžete použít také nektarinky nebo vyzrálé meruňky. Pokud by se vám nedařilo z nich vyndat pecky, pečte je i s nimi a vyndejte je po upečení.

Recept

Krůtí roláda s pečenými cherry rajčaty a gorgonzolovou omáčkou  Foto:

Krůtí roláda s pečenými cherry rajčaty a gorgonzolovou omáčkou

Pokud se vám nechce péct celou krůtu, jak ji připravil Josef Klíma v show Pečeme podle hvězd, možná se vám bude líbit recept Martina Kincla na luxusní krůtí roládu plněnou...

Recept

Salát s jahodami Foto:

Salát s jahodami a gorgonzolou

Vyzkoušejte dokonalý jarní salát, ve kterém se snoubí sladké šťavnaté jahody, výrazná chuť sýra a svěží příchuť mizuny. Nenapodobitelný akcent dodá tomuto pokrmu zálivka...

Recept

Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí Foto:

Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí

Slané koláče neboli quiche se těší velké oblibě – dá se do nich zužitkovat zelenina, sýry, uzeniny a třeba i přebytky z lednice. Tento koláč je opravdu výborný a lehce...

Recept

Grilovaná dýně s omáčkou z gorgonzoly Foto:

Grilovaná dýně s omáčkou z gorgonzoly

Ať už gorgonzolu rádi máte, nebo ne, určitě tuto omáčku alespoň vyzkoušejte. Smetana její intenzitu stáhne a výsledek je opravdu skvělý!

Recept

Čočkový salát s paprikami a gorgonzolou Foto:

Čočkový salát s paprikami a gorgonzolou

Drobnozrnná čočka je skvělým základem pro svěží a výživný salát. Doplňte ji pečenými paprikami a výrazným sýrem – kvalitní gorgonzola ze severu Itálie je ideální,...

Recept

Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy  Foto:

Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy

Dnes recept na slaný koláč, jenž má tři výrazné charakterové vlastnosti, které z něho dělají velkého sympaťáka – je rychlý, jednoduchý a tááák vynikající... :-)

Recept

Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony  Foto:

Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony

Pastiňák je nedoceněná zelenina, kterou využíváme maximálně do vývarů a do svíčkové omáčky, a přitom má velmi příjemnou, lehce nasládlou a zárověň kořenitou chuť. V...

Recept

Salát s dýní, rajčaty a fazolemi Foto:

Salát s dýní, rajčaty a fazolemi

Na jaře tak nějak přirozeně odlehčujeme, a to i v jídle. Tento salát vám plnohodnotně nahradí hlavní jídlo, je sytý a přesto vás vůbec nezatíží.

Recept

Čerstvé fíky s gorgonzolou a prosciuttem Foto:

Čerstvé fíky s gorgonzolou a prosciuttem

Tenhle svěží zákusek vyžaduje jen minimum času na přípravu a ideálně se hodí jako předkrm ke slavnostní večeři. Ve dvou…

Recept

Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem  Foto:

Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem

Blíží se období předvánočních večírků, rodinných setkání i dámské mejdany s pečením cukroví... Při všech příležitostech se hodí tato výtečná sýrová terina, kterou...

Článek

Těstoviny s omáčkou z gorgonzoly  Foto:

Uspokojivé jídlo do zimních dnů: Připravte si báječné těstoviny s omáčkou z gorgonzoly s ořechy

Gorgonzola je výborný italský sýr s výraznou chutí, který se skvěle hodí k přípravě lahodné smetanové omáčky na těstoviny. A právě zima přeje těmto těžším pokrmům, které...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama