Suroviny
- červená řepa (uvařená) 90 g
- vařené brambory 320 g
- polohrubá mouka (typ 405) 320 g
- vejce 1 ks
- gorgonzola 200 g
- šťáva z červené řepy
- zeleninový vývar (nebo voda)
- máslo
- citronová šťáva
- ras el hanout (směs koření)
- šalvěj
- makadamové ořechy
Postup přípravy
- Červenou řepu uvařte doměkka nebo ji kupte již předvařenou. Rozmixujte ji na hladké pyré.
- Brambory oloupejte, uvařte doměkka a nechte vychladnout, poté je nastrouhejte, přidejte mouku, vajíčko, rozmixovanou řepu a zpracujte na hladké a nelepivé těsto (podobné konzistence jako na bramborový knedlík nebo noky). Nejsnadnější je těsto umíchat v kuchyňském robotu s hnětacím hákem, hodně to ulehčí práci.
- Těsto propracujte na pomoučené ploše a vytvořte z něj malé placičky. Do středu každé placičky vložte kousek gorgonzoly a knedlíčky pečlivě uzavřete, aby z nich při vaření nevytekl sýr. Knedlíčky vložte do vroucí vody. Lehce je zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.
- Na pánev vlijte šťávu z červené řepy, přidejte trochu másla, zeleninového vývaru nebo vody, šťávu z citronu, směs koření ras el hanout a šalvěj. Chvilku povařte a poté přidejte ke šťávě hotové knedlíčky, které šťávou pěkně obalte. Chvilku počkejte, než se omáčka svaří a servírujte s nastrouhanými makadamovými oříšky.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
VE VARU: Knedlíčky z červené řepy plněné gorgonzolou podle Davida Müllera Zdroj: FTV Prima