Suroviny
- hladká mouka (pšeničná ) 500 g
- sušené droždí 7 g
- olivový olej (např. Borges Extra Mild) 60 g
- třtinový cukr 1 lžička
- voda (vlažná ) 250 g
- gorgonzola 150 g
- slanina 10–12 plátků
- vejce 1 ks
- sezamová semínka
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte droždí, cukr, sůl, olej i vodu.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robota na střední stupeň zpracovávat těsto alespoň 10 minut.
- Těsto přendejte do plastové uzavíratelné mísy, uzavřete víkem a nechte 60 minut kynout.
- Po této době těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše do kruhu.
- Těsto nyní nakrájejte na celkem 10–12 dlouhých trojúhelníků.
- Na každý trojúhelník položte od širšího konce cca do půlky gorgonzolu a položte plátek slaniny. Pokud je moc široká, rozkrojte ji a dejte vytvořené dva plátky na sebe nebo ji rozkrojte na více kousků a rozmístěte po celé tloušťce a délce těsta.
- Nyní vytvořte rohlíky tak, že těsto zabalíte od širšího konce k úzkému cípu.
- Rohlíky po stranách prsty stlačte, aby byly hezky uzavřené, můžete je lehce stočit do půlkruhu a dejte je na dva plechy vystlané pečicím papírem. Nechte rohlíkům větší rozestupy, v troubě ještě nakynou.
- Nyní rohlíky pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínkem.
- Nechte rohlíky kynout ještě 30 minut. Troubu mezitím rozehřejte na 220 °C.
- Poté dejte plechy do trouby a pečte cca 12 minut.
- Po upečení přikryjte plechy na 5 minut vlhkými utěrkami, ať se zapaří a jsou krásně měkké.
- Poté nechte vychladnout a pak už můžete jíst.
Rychlé kynuté rohlíky plněné gorgonzolou a slaninou 2 Zdroj: Milluji