Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- červená cibule (malé, rozpůlené a nakrájené na 2,5 cm velké kousky) 2 ks
- balzamikový ocet 2 lžíce
- mangold (zbavený stonků a nakrájený na 2,5 cm velké kousky) 1 malý svazek
- hladká mouka (na podsypání těsta)
- listové těsto cca 300 g
- gorgonzola (rozdrobený) 125 g
- vejce (velké, lehce rozšlehané ) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na pánvi zahřejte na vysokou teplotu 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji zhruba 4 minuty, dokud nezměkne. Snižte teplotu na nízkou úroveň a cibuli osolte a opepřete. Pomalu smažte za občasného míchání zhruba 10 minut, dokud cibule nebude tmavě hnědá. Přidejte balzamikový ocet a smažte ještě zhruba 2 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Přendejte cibuli do mísy.
- Pánev nečistěte a znovu ji ohřejte na středně vysokou teplotu. Ohřejte zbylou 1 lžíci olivového oleje a dejte na pánev mangold. Osolte ho, opepřete a usmažte doměkka. Smažte mangold zhruba 3 minuty, dokud nezačne vadnout. Přendejte mangold do mísy s cibulí, obsah promíchejte a nechte vychladnout.
- Na pomoučené ploše vyválejte listové těsto do obdélníku o rozměrech 25 x 35 cm. Na každé straně ohněte zhruba 2,5 cm těsta, abyste vytvořili okraj. Jemně těsto přehněte, přesuňte ho na pečicí plech pokrytý pergamenovým papírem a tam ho opatrně rozložte.
- Těsto po celém povrchu propíchejte vidličkou. Rovnoměrně na něj rozprostřete směs mangoldu a cibule a posypte ho sýrem. Okraje ponechte nepokryté a potřete je vejcem. Pečte dozlatova zhruba 22–25 minut. Nechte koláč pomalu vychladnout, nakrájejte ho na čtverečky a podávejte.
Koláč s balzamikovým octem, červenou cibulí, mangoldem a gorgonzolou Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Koláč s balzamikovým octem, červenou cibulí, mangoldem a gorgonzolou Zdroj: Rychlé večeře pro školáky