Nakládačky bez vaření aneb okurkové pickles

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 litrová sklenice
Nakladačky bez vaření aneb okurkové pickles  Foto:
Nakladačky bez vaření aneb okurkové pickles
Foto: RAW pro zdraví a krásu

Křupavé okurky nakládačky se dají jíst jen tak nebo je můžete naložit. A nikde není psáno, že lák je potřeba vařit nebo okurky sterilovat. Rozleží se i ve zcela syrovém nálevu. Jen pak nevydrží až do zimy, ale pouhých několik dní v lednici.

Článek

Rajčatový džem Foto:

18x zavařujeme a nakládáme

Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!
Suroviny
střední okurky nakládačky 6 ks
cibule 2 ks
jablečný ocet 20 lžic
sirup z agáve 8–10 lžic (nebo podle vlastní chuti)
hořčičné semínko 2 lžíce
nové koření 10 kuliček
celý černý pepř 10 kuliček
voda dle potřeby
Postup
1

Očistěte okurky a pokrájejte je na tenké plátky, nejlépe na mandolíně. Stejně naložte i s cibulí – tu krájejte na kolečka, nikoliv na kostičky.

2

Metličkou smíchejte ocet s agávovým sirupem. Až se tekutiny dobře spojí, ochutnejte. Lák by měl být silný, aby předal chuť okurkám, ale sladká a kyselá chuť musí být vyvážené tak, aby vám výsledek vyhovoval. Přidejte hořčičné semínko, bobkový list, nové koření a pepř. Pokud se vám bude zdát, že je láku v poměru k okurkám málo, můžete ho naředit několika lžícemi vody. To ale doporučuji až ve chvíli, kdy uvidíte, kolik láku je doopravdy potřeba.

3

Do litrové sklenice naskládejte střídavě nakrájené plátky okurek a cibule, obojí velmi těsně vedle sebe. Zalijte zeleninu nálevem. Teď teprve vidíte, jak vysoko nálev dosahuje a jestli bude potřeba přidat vodu. Zelenina by měla být zcela ponořená. Pokud se opravdu rozhodnete přidat vodu, sklenici pak dobře zavřete a krátce protřepte. Potom okurky a cibuli čistou lžící znovu stlačte pod hladinu nálevu.

4

Uzavřenou sklenici odložte do lednice a nechte dva dny rozležet.

PRIMA TIP: Stejně jako do tradičních nakládaček můžete i k těmto okurčičkám přidat kolečka mrkve a snítky čerstvého kopru. A pokud uvažujete i nad chilli papričkou, můžeme ji jenom doporučit – ostrá verze je příjemná změna.

Co možná nevíte o okurkách:

Okurky mají vysoký obsah vitamínu C, hydratují pleť (to se o nich ostatně ví odjakživa – okurková maska nepřekvapí ani prababičku) a obsahují také draslík, hořčík a oxid křemičitý, který je nezbytný pro zdravé klouby a pokožku. Nejvíce cenných látek je právě ve slupce. A právě to je na nakládačkách báječné. Takhle malé okurky nikdo nechce loupat, proto je bez většího rozmýšlení jíme jen tak, očištěné pod tekoucí vodou kartáčkem na zeleninu, téměř vždy i se slupkou.

Nakladačky bez vaření aneb okurkové pickles  Foto: Nakládačky bez vaření aneb okurkové pickles; foto: RAW pro zdraví a krásu

RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU

Raw pro zdraví a krásu Foto:

Jitka Adamová

Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí týkající se zdraví a krásy je odpovědí na stále rostoucí trend syrové nebo také živé či raw stravy. Autorka prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. Kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Uložit

Videa

reklama

reklama