3 nové recepty z vinné klobásy: Ochutnejte lahodný symbol slunovratu!

3x vinná klobása  Foto:
3x vinná klobása
Foto: archiv Pražské řeznictví

Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské bílé klobáse, spojována s Vánocemi? A jak si ji vybrat a co nejlépe vychutnat?

Co rodina, to speciální úprava vinné klobásy. Je to podobné jako ve známém českém filmu, kde se obyvatelé dvou vesnic přou o to, jestli divočáka připraví se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Receptů na tu nejlepší je několik, někdo nedá dopustit na klobásu smaženou v trojobalu, jiný ji zase peče v troubě nebo praží na pánvičce.

Nejtypičtější je ale stočení klobásy do spirály, kterou zajistí špejle a její osmažení na rozpáleném tuku. Některé zdroje uvádějí, že červené kolo, kterým tímto způsobem vznikne, připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vinná klobása není rozhodně na svátečním stole novinkou. První zmínky nalezneme již v kuchařkách z 19. století.

3x vinná klobása 2 Foto:

Ať už je způsob přípravy jakýkoliv, vždy záleží na kvalitních surovinách. Každý řezník má své specifické receptury, ale základ by měl vždy vycházet z daných norem. Klasická vinná klobása se vyrábí z vepřového, někdy i hovězího masa (dříve se ale používalo spíš telecí), které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citronová kůra. Někteří řezníci přidávají více vína, jiní vyrábějí klobásu se smetanovou nebo s jinou příchutí.

Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá, zjistíme, až se do ní zakousneme. Napovědět o kvalitě vinné klobásy může už cena, potom také to, zda je v přírodním střívku (které je lesklé; křehké; pružné a neláme se, nýbrž se ohýbá a celkem snadno se trhá). Klobásy by při tepelném opracování určitě neměly popraskat a jejich barva by měla přecházet od světle šedivé až po růžovou.

Vyzkoušejte nové skvělé recepty na přípravu této štědrovečerní pochoutky!

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší Foto:

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší

pro 2 osoby

• 600 g vinné klobásy

• slunečnicový olej (na smažení)

• 600 g brambor

• 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

• 100 ml smetany

• 20 g másla

• sůl

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme. Nastrouhaný křen povaříme se smetanou na mírném ohni a přes sítko do misky scedíme. Teplou ochucenou smetanu přidáme do brambor společně s máslem a rozšťoucháme. Kaši dochutíme solí.

Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka, sepneme párátkem a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.

Vinná klobása na černém pivě

3x vinná klobása 4 Foto:

pro 2 osoby

• 600 g vinné klobásy

• slunečnicový olej

• 50 g anglické slaniny

• 2 cibule

• 2 stroužky česneku (utřené)

• 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (konzerva)

• 100 ml černého piva

• sůl, černý pepř mletý

Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka (množství vyjde asi na 4 ks), sepneme párátkem a z obou stran krátce smažíme na oleji. Pak šneky vyskládáme do pekáče. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, utřený česnek, po 5 minutách vmícháme protlak a pivo. Dochutíme solí a pepřem, necháme trochu vysmahnout tekutinu do mírného zhoustnutí. Směs nalijeme ke klobásám, dáme péct trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.

Hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou Foto:

Hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou

pro 2 osoby

na burgery:

• 600 g vinné klobásy

• 1 hrst čerstvé petržele

• 2 lžíce sušeného tymiánu

• 2 stroužky česneku (utřeného)

• 1 bílek

• šťáva z ½ citronu + strouhaná kůra

• máslo na potření

• polníček

• hrubozrnná hořčice

• housky

na karamelizovanou cibulku:

• 2 lžíce oleje

• 2 lžíce másla

• 3 cibule nakrájené na kolečka

• 2 lžíce cukru

• 2 lžíce balzamikového octa

• sůl

Karamelizovaná cibulka: V kastrolu rozehřejeme olej s máslem, přidáme cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme cukr a opékáme do zezlátnutí. Potom přidáme balzamikový ocet, za občasného míchání necháme pod pokličkou karamelizovat asi 15 minut.

Burgery: Obsah klobásy vymáčkneme ze střívka, smícháme s uvedenými ingrediencemi. Vytvarujeme placičky, potřeme máslem, pečeme v troubě zahřáté na 180 °C dozlatova (asi 10–15 minut).

Housky rozkrojíme, spodní díl potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme polníček, maso, cibulku a přiklopíme druhou částí housky.

TZ, (klam)

Vyzkoušejte i další výtečné recepty z vinné klobásy: 

 

Recept

Vinná klobása s cibulovou omáčkou  Foto:

Vinná klobása s cibulovou omáčkou a celerovo-bramborovým pyré

Pokud seženete u prověřeného řezníka dobrou vinnou klobásu, můžete toto jídlo směle zařadit mezi rychlovky, které se hodí k rodinné večeři. Cibulová omáčka dá vinné...

Recept

Smažená vinná klobása Foto:

Smažená vinná klobása

V mnohých krajích, třeba na Mladoboleslavsku, je smažená vinná klobása tradiční vánoční jídlo, které nahrazuje kapra. Podává se s bramborami nebo bramborovým salátem. Ale...

Recept

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší a pěnou z pečeného česneku  Foto:

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší a pěnou z pečeného česneku

Vinná klobása je tradičním pokrmem na českém vánočním stole. Zkuste ji tentokrát připravit s nevšední kaší s křenem a delikátní pěnou z pečeného česneku. Recept připravil...

Recept

Smažená vinná klobása s bramborovým salátem  Foto:

Smažená vinná klobása s bramborovým salátem

V řadě krajů u nás se dodnes zachoval zvyk ke štědrovečerní večeři podávat osmaženou vinnou klobásu, nikoliv kapra. Ke klobáse můžete podávat brambory, celé nebo...

Videa

reklama

reklama

\n