Nejlepší recepty z batátů

Nejlepší recepty z batátů  Foto:
Nejlepší recepty z batátů
Foto: thinkstok

Batáty nebo-li sladké brambory jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Pokud jste je ještě do své kuchyně nepustili, máme pro vás skvělé recepty, které vás snad přesvědčí.

Batáty jsou totiž skvělé... Hlízy obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky němuž mají přirozeně nasládlou chuť, kterou lze připodobnit k chuti dýně. Stejně jako brambory můžete i batáty využít v kuchyni mnohostranně. Dají se vařit i péct, lze z nich připravit i "bramborovou" kaši.

Sladké brambory jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu.

Existují dva druhy: oranžové hlízy jsou vhodné k vaření a zapékání a obsahují významné množství betakarotenu. Světlé, nažloutlé hlízy se dají smažit nebo přidat do těsta k pečení.

Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty ale dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.

Nejlepší recepty z batátů  Foto:

A teď už si vyberte ten pravý recept a pusťte se do vaření s batáty:

Recept

Mega plněné batáty  Foto:

Mega plněné batáty

Máte rádi grilované plněné brambory? Zkuste tentokrát "malou" změnu a místo brambor ugrilujte batáty! Mají skvělou, lehce nasládlou oříškovou chuť podobnou dýni a výtečně...

Recept

Dušené batáty s cizrnou Foto:

Dušené batáty s cizrnou

Tohle jídlo je výborný hřejivý oběd nebo večeře pro chladnější dny. Pokud chcete, nechte na batátu slupku, která obsahuje mnoho živin. Stačí sladkou bramboru důkladně...

Recept

Kuřecí plátky s gremolatou a batáty Foto:

Kuřecí plátky s gremolatou a batáty

Gremolata je typická italská směs z bylinek a olivového oleje. Nejčastěji se podává právě s masem. A opečené batáty a brokolice už jen krásně celý pokrm doladí.

Recept

Květáková polévka s batáty Foto:

Květáková polévka s batáty

Krémové polévky jsou oblíbenou celoroční stálicí. Tentokrát zkuste spojení květáku a sladkých brambor. Pokud je doplníte kokosovým mlékem, voňavým kari kořením a...

Recept

Salát ze slaských brambor, kořeněné quinoy a brokolice  Foto:

Salát ze sladkých brambor, kořeněné quinoy a brokolice

Fantastický salát je díky quinoe dostatečně sytý, takže ho v klidu můžete servírovat jako vegetariánské hlavní jídlo nebo jako výbornou přílohu k pečenému masu či mořským...

Recept

Rybí koláč s batáty Foto:

Rybí koláč s batáty

Rybí koláče jsou oblíbeným pokrmem třeba v Anglii, ale není důvod, proč by nemohly zdobit i náš stůl. Je to hřejivé, ideálně zimní jídlo, do kterého je radost zabořit lžíci :)

Recept

Pečené batáty s domácím žervé a kešu oříšky Foto:

Pečené batáty s domácím žervé a kešu oříšky

Tento pokrm je vhodný jako samostatné veganské jídlo nebo jako velmi chutná příloha. Batáty neboli sladké brambory jsou moc dobré a chuťově se podobají dýni. Navíc jsou...

Recept

Kukuřičná polévka se slaninou a batáty Foto:

Kukuřičná polévka se slaninou a batáty

Lahodná a sytá polévka je díky batátům a kukuřici sladší. Při sychravých večerech tak není nic lepšího, než si dopřát teplou sladkou tečku za náročným dnem.

Recept

Dušené kuře s batáty a cizrnou Foto:

Dušené kuře s batáty a cizrnou

Receptů na kuře je bezpočet, ale tento jste ještě určitě nevyzkoušeli. A to především kvůli přílohám. Nebojte se kombinovat batáty, kuskus nebo rýži a pečenou zeleninu.

Recept

Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutóny Foto:

Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutony

Sladké brambory nebo-li batáty už na českém trhu lehce seženete. Mají podobnou chuť jako dýně a dá se s nimi vážně kouzlit. Kromě polévky z nich můžete udělat i...

Připravila: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama