Suroviny
- batát 1 ks
- směs na těsto (křupavá obalovací, viz. tip níže) 75 g
- cukr 1 vrchovatá lžíce
- sůl 1 špetka
- perlivá voda 80–100 ml
- dip (vietnamská zálivka Nước chấm, sladká chilli omáčka nebo zakysaná smetana)
Postup přípravy
- Batátu oloupejte a nakrájejte nejprve na plátky a následně na tenké proužky. Namočte je na 20 minut do mírně osolené vody.
- V míse smíchejte obalovací směs, cukr, sůl a vodu. Míchejte, dokud nevznikne hladké těstíčko.
- Batátové proužky slijte a nechte okapat. Promíchejte je s připraveným těstíčkem.
- Na nižším stupni rozehřejte v pánvi zhruba 5mm vrstvu oleje. Část proužků se směsí naberte hůlkami a rozprostřete je v pánvi do tvaru placičky. Smažte dozlatova – přibližně 3 minuty z každé strany.
- Hotovou placičku nechte okapat na papírových utěrkách. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu směs.
- Placičky servírujte po zchladnutí s oblíbeným dipem.
PRIMA TIP: Křupavou obalovací směs koupíte v asijských obchodech pod názvem Crispy fried mix nebo Bột chiên giòn. Můžete si ji namíchat i doma. Na 100 g směsi potřebujete 53 g kukuřičného škrobu, 37 g pšeničné mouky, 9 g rýžového škrobu a 1 g jedlé sody. Promíchejte sypké suroviny a pak je zalijte perlivou vodou, až vznikne hladké těstíčko. Kombinace perlivé vody se sodou vytvoří nadýchanou a zároveň křupavou kůrčičku.
Připravte také klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka
