Asijská kuchařka od Šona

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Moje hodnocení
2x

Křupavé placičky ze sladkých brambor se ve Vietnamu balí do novinového papíru a prodávají ke svačině. Často jsou v nich zapečené i malé krevety nebo bylinky. Můžete je jíst i nasladko jako dezert, pak je podávejte s oslazenou zakysanou smetanou.

7 porcí
60 minut
vietnamská

Suroviny

  • batát 1 ks
  • směs na těsto (křupavá obalovací, viz. tip níže) 75 g
  • cukr 1 vrchovatá lžíce
  • sůl 1 špetka
  • perlivá voda 80–100 ml
  • dip (vietnamská zálivka Nước chấm, sladká chilli omáčka nebo zakysaná smetana)

Postup přípravy

  1. Batátu oloupejte a nakrájejte nejprve na plátky a následně na tenké proužky. Namočte je na 20 minut do mírně osolené vody.
  2. V míse smíchejte obalovací směs, cukr, sůl a vodu. Míchejte, dokud nevznikne hladké těstíčko.
  3. Batátové proužky slijte a nechte okapat. Promíchejte je s připraveným těstíčkem.
  4. Na nižším stupni rozehřejte v pánvi zhruba 5mm vrstvu oleje. Část proužků se směsí naberte hůlkami a rozprostřete je v pánvi do tvaru placičky. Smažte dozlatova – přibližně 3 minuty z každé strany.
  5. Hotovou placičku nechte okapat na papírových utěrkách. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu směs.
  6. Placičky servírujte po zchladnutí s oblíbeným dipem.

PRIMA TIP: Křupavou obalovací směs koupíte v asijských obchodech pod názvem Crispy fried mix nebo Bột chiên giòn. Můžete si ji namíchat i doma. Na 100 g směsi potřebujete 53 g kukuřičného škrobu, 37 g pšeničné mouky, 9 g rýžového škrobu a 1 g jedlé sody. Promíchejte sypké suroviny a pak je zalijte perlivou vodou, až vznikne hladké těstíčko. Kombinace perlivé vody se sodou vytvoří nadýchanou a zároveň křupavou kůrčičku.

Připravte také klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchařka od Šona

Šon Chung Asijská kuchařka od Šona

Podle podtitulku Recepty z bister i kuchyní je okamžitě jasný autorův záměr – představit ta nejpopulárnější jídla z asijských podniků tak, abyste si je mohli snadno připravit i doma. Protagonista populárního YouTube kanálu Šonoviny TV totiž umí skvěle předat tajné triky, díky nimž už nebudou profi kung pao, pho bo nebo jarní závitky s autentickou chutí žádnou záhadou.

Vydalo nakladatelství Albatros.


Přečtěte si také

Recepty