Nejznámějším pokrmem, který se z cizrny připravuje, je bezpochyby hummus. Pomazánka nebo dip se vyrábí z rozmixované uvařené cizrny se sezamovou pastou tahini a olivovým olejem. Variací ale existuje spoustu, do základní směsi lze přimixovat uvařenou řepu, dýni, různé bylinky, nesmí chybět ani citronová šťáva k dochucení. Výtečné je hummus podávat s karamelizovanou cibulí.
Cizrna je také velmi oblíbená ve Španělsku, kde ji najdete pod jménem garbanzo. Připravují se z ní husté polévky nebo směsi se zeleninou a pikantní chorizo klobáskou.
Určitě stojí za vyzkoušení i na plechu opečená cizrna, kterou můžete servírovat místo chipsů a oříšků, jako vynikajicí chuťovku k vínu.
Cizrna patří mezi luštěniny a je tedy velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. I proto se často používá ve vegetariánských pokrmech, kde nahrazuje maso. Vyzkoušejte třeba výtečnou cizrnu na paprice a na slepici si ani nevzpomenete :)