Suroviny
- sušené houby (nebo několik čerstvých hřibů ) 50 g
- voda (horká) 50 ml
- srnčí kýta 500 g
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- máslo 50 g
- bobkový list 2 ks
- celý pepř 3 kuličky
- nové koření 3 kuličky
- jalovec 4 kuličky
- sušený tymián 1/2 lžičky
- vývar (silný hovězí nebo zvěřinový) 400 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- houskové knedlíky (nebo dušená rýže k podávání)
Postup přípravy
- Sušené houby zalijte horkou vodou, čerstvé houby očistěte a pokrájejte na plátky. Kýtu očistěte, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte.
- V pekáči rozehřejte máslo, opečte cibuli dosklovita a přidejte všechno koření a prolisovaný česnek. Restujte 1 minutu a vložte maso. Zprudka ho opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidejte slité sušené nebo pokrájené čerstvé houby. Poduste 10 minut, pak přilijte vývar, zahřejte k varu, přiklopte, ztlumte teplotu a duste 15 minut. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Přiklopený pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte maso doměkka. Podle stáří to trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
- Měkké maso vyjměte a přiklopte na talíři alobalem. Do výpeku vmíchejte mouku a povařte 10 až 15 minut do zhoustnutí.
- Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.
ČTĚTE TAKÉ: Dokonalý houskový knedlík podle Lokálu – vyzkoušejte podrobný postup krok za krokem
Vyzkoušejte také srnčí kýtu na červeném víně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Srnčí kýta na červeném víně