Suroviny
- plec (mufloní) 800 g
- sůl 1 lžička
- kmín 1 lžička
- vepřové sádlo 200 g
- bobkový list 3 ks
- voda (vroucí) 200 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso osolte, posypte kmínem a vložte do pekáčku. Přidejte 100 g sádla a bobkové listy a pečte v předehřáté troubě 30 minut.
- Teplotu ztlumte na 130 °C. Maso podlijte vroucí vodou, pekáč přiklopte a pečte zhruba 5 hodin, až maso změkne a půjde snadno oddělit vidličkou. Podle potřeby maso občas podlijte, aby se nepřipalovalo.
- Upečené maso vytáhněte a nechte chvilku zchladnout. Zbylé sádlo dejte v misce do vyhřáté trouby a vypněte ji. Zbytkovým teplem se rozehřeje.
- Maso natrhejte vidličkou na malé kousky. Rozdělte je do skleniček, zalijte výpekem a pak zalijte sádlem. Uzavřete víčky a nechte zchladnout. Skladujte v lednici.
PRIMA TIP: Můžete použít i jiné maso a péct ho s kostí, váha čistého masa by však měla zůstat zachovaná. Délka pečení může být i delší, maso by mělo od kosti odpadat. Vynikající zvěřinové rilety koupíte na www.krakonosovaspizirna.cz.
Vyzkoušejte také vepřové trhané maso podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Fantastické trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Inspirujte se i dalšími variacemi na téma rillettes