14 receptů na japonský způsob

Negima Yakitori Foto:
Negima Yakitori
Foto: Kublanka.cz

Máte rádi sushi nebo třeba rámen a rádi byste ochutnali jiná jídla s japonským šmrncem? Z našeho seznamu si rozhodně vyberete :)

Japonská kuchyně je opravdu specifická: ta tradiční například vůbec nepracovala s mléčnými výrobky, i v dnešní době se tedy používají velmi málo. Japonci zároveň jedí méně masa než lidé v západních zemích a jejich strava je naopak bohatá na ryby.

Běžnou součástí japonského jídelníčku je zelenina nakládaná v octu, která pomáhá s trávením, ale samozřejmě také zelený čaj, který neobsahuje prakticky žádné kalorie.

A věděli jste, že pokud jíte jídelními hůlkami, lépe poznáte, kdy jste opravdu sytí tak akorát? Žaludek totiž zaregistruje jídlo asi až za 20 minut, takže pomalejší konzumace vám jen prospěje. Vyhnete se tak nafouknutému a přeplněnému břichu. Pokud si ale na hůlky nevěříte a nechcete u jídla trávit doslova hodiny, bude alespoň stačit, když si na večeři nebo oběd vyhradíte o něco více času :)

Vybírejte, nám se už sbíhají sliny!

Recept

Polévka se soba nudlemi Foto:

Polévka se soba nudlemi

Tato japonská polévka vám nahradí hlavní chod. Soba nudle, zelenina a houby vás jistě zasytí natolik, že hlady určitě trpět nebudete :)

Recept

Chirashi sushi Foto:

Chirashi sushi

Jak Chirashi sushi, tak po světě slavnější Maki sushi, má své kořeny v Japonsku v 18. století. Chirashi neboli rozházené sushi je v podstatě miska sushi rýže s přísadami,...

Recept

Japonský řízek tonkatsu Foto:

Japonský řízek tonkatsu

Řízek kupodivu znají i ve vzdáleném Japonsku, ovšem podávají ho v tamním typickém aranžmá – s rýží a najemno pokrájeným zelím. Poprvé se prý podával v jedné tokijské...

Recept

Krevetová tempura Foto:

Krevetová tempura

Krevety jsou ideální předkrm. A nemusíte je podávat jen tak jednoduše, ale jsou skvělé i v tempuře. Hotové to budete mít raz dva – a věřte šéfovi Zdeňkovi, pochutnáte si!

Recept

Negima Yakitori Foto:

Negima Yakitori

Jestlipak víte, které jídlo koupíte na každém rohu v Japonsku? Ano, správně, jsou to právě yakitori, které koupíte kdekoliv, ať už jste v centru Tokia, anebo na...

Recept

Krevety s wasabi omáčkou Foto:

Krevety s wasabi omáčkou a rýžovými nudlemi

Výraznou chuť wasabi lze využít i jinak než jen k sushi. Máme pro vás překvapivý recept na krevety, který určitě stojí za vyzkoušení...

Recept

Sushi Foto:

VIDEO: Vyzkoušejte domácí sushi podle Šéfa

Máte rádi sushi a vždy jste se ho toužili naučit sami připravovat? Teď je ten ideální čas, protože pro vás máme videorecept přímo od Zdeňka Pohlreicha. A spolu s ním to...

Recept

Polévka miso se skleněnými nudlemi a tofu Foto:

Polévka miso se skleněnými nudlemi a tofu

Typická japonská polévka je takový elixír mládí... Nebojte se neznámých surovin, všechny jsou už celkem snadno k sehnání a příprava polévky je s nimi hračka.

Recept

Sushi stack Foto:

Sushi stack

Ještě neumíte motat sushi? To nevadí! Udělejte si sushi dortík, který vám nedá téměř žádnou práci a ještě budete za hvězdy!

Recept

Japonská polévka s vepřovým masem Foto:

Japonská polévka s vepřovým masem

Připravte si silný vývar z vepřového masa a dejte mu exotický švih v japonském stylu. Toto jídlo není žádná předkrmová polévka, vydá za hlavní jídlo, měkkoučké maso se...

Recept

Kuřecí špízy yakitori Foto:

VIDEO: Kuřecí špízy yakitori

Že Japonsko není jen sushi, o tom vás přesvědčí Zdeněk Pohlreich a ukáže vám také skvělý recept na kuřecí špízy yakitori.

Recept

Japonské soba nudle s tofu, avokádem a chilli  Foto:

Japonské soba nudle s tofu, avokádem a chilli

Tradiční japonské nudle soba jsou vyrobené z pohanky, proto jsou mnohem zdravější variantou k našim pšeničným těstovinám. A když už se pouštíme do přípravy japonských...

Recept

Tempura Foto:

Tempura

Oblíbené japonské jídlo si i v Čechách našlo své fanoušky. A není divu, křupavá zelenina, ryby a mořské plody získají osmažením v řídkém těstíčku bohatší chuť. Ideální...

Recept

Japonská polévka s udon nudlemi Foto:

Japonská polévka s udon nudlemi

Máme tip i pro vegetariány: vynechte maso, zdvojnásobte houby, přidejte trochu více lusků a jeden plát mořských řas nori, natrhaný na malé kousky.

Připravila Tereza Pánková

Videa

reklama

reklama