Tangzhong
- hladká mouka 20 g
- voda 100 g
Těsto
- hladká mouka 350 g
- tangzhong
- cukr krupice 40 g
- vejce (velikost L) 1 ks
- plnotučné mléko 110 g
- sušené mléko (plnotučné,lze vynechat) 7 g
- sušené droždí 5 g
- máslo (změklé + na vymazání formy) 30 g
- vejce 1 ks + 1 lžička mléka na potření
- sůl 7 g
Postup přípravy
- V malém hrnci si metličkou rozmíchejte 20 g hladké mouky ve 100 g vody. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejte na teplotu 65 °C.
- Pokud nemáte teploměr, stáhněte tangzhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit).
- Tangzhong nechte vychladnut na pokojovou teplotu. Lze ho připravit i den předem a ponechat ho zakrytý potravinářskou fólií v lednici.
- Jakmile tangzhong vychladne na pokojovou teplotu, smíchejte ho pomocí metličky s plnotučným mlékem.
- Do velké mísy dejte hladkou mouku, cukr krupici, sůl, sušené droždí, vejce, sušené mléko, změklé máslo a směs tangzhong s mlékem. S pomocí hnětače vypracujte hladké a vláčné těsto (cca 10 minut), které může být výrazně lepivé.
- Mísu s vypracovaným těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
- Formu o rozměru 9 x 27 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké kousky.
- Na pomoučněném válu rozválejte každý kousek na tenkou placku, kterou složte na třetiny, opět rozválejte (šíře pruhu = šířka naší formy) a srolujte do roličky.
- Spoje těsta seštípejte a roličky položte do formy v pravidelných rozestupech.
- Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do okamžiku, kdy těsto dokyne do úrovně formy (cca 60 minut).
- Troubu předehřejte na 175 °C. Vykynutý chléb potřete vajíčkem, které prošlehejte s 1 lžičkou plnotučného mléka.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 30–40 minut. Ihned vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Nadýchaný japonský chléb Hokkaido 2 Zdroj: Kublanka