Nadýchaný japonský chléb Hokkaido

Moje hodnocení
5x

Tento chléb se sice jmenuje Hokkaido, ale dýni v něm nehledejte. Jde o nasládlé pečivo na styl toustového chleba, které se hodí především k snídani. Vyzkoušejte si ho upéct doma a překvapte rodinu voňavým pečivem.

1 porce
120 minut
japonská

Tangzhong

Těsto

  • hladká mouka 350 g
  • tangzhong
  • cukr krupice 40 g
  • sůl 7 g
  • vejce velikost L 1 ks
  • mléko (plnotučné mléko) 110 g
  • sušené plnotučné mléko (lze vynechat) 7 g
  • sušené droždí 5 g
  • změklé máslo + na vymazání formy 30 g
  • vejce 1 ks + 1 lžička mléka na potření

Postup přípravy

  1. V malém hrnci si metličkou rozmíchejte 20 g hladké mouky ve 100 g vody. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejte na teplotu 65 °C.
  2. Pokud nemáte teploměr, stáhněte tangzhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit).
  3. Tangzhong nechte vychladnut na pokojovou teplotu. Lze ho připravit i den předem a ponechat ho zakrytý potravinářskou fólií v lednici.
  4. Jakmile tangzhong vychladne na pokojovou teplotu, smíchejte ho pomocí metličky s plnotučným mlékem.
  5. Do velké mísy dejte hladkou mouku, cukr krupici, sůl, sušené droždí, vejce, sušené mléko, změklé máslo a směs tangzhong s mlékem. S pomocí hnětače vypracujte hladké a vláčné těsto (cca 10 minut), které může být výrazně lepivé.
  6. Mísu s vypracovaným těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
  7. Formu o rozměru 9 x 27 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké kousky.
  8. Na pomoučněném válu rozválejte každý kousek na tenkou placku, kterou složte na třetiny, opět rozválejte (šíře pruhu = šířka naší formy) a srolujte do roličky.
  9. Spoje těsta seštípejte a roličky položte do formy v pravidelných rozestupech.
  10. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do okamžiku, kdy těsto dokyne do úrovně formy (cca 60 minut).
  11. Troubu předehřejte na 175 °C. Vykynutý chléb potřete vajíčkem, které prošlehejte s 1 lžičkou plnotučného mléka.
  12. Dejte péct do předehřáté trouby na 30–40 minut. Ihned vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty