Suroviny
- filet z lososa (čerstvý,bez kůže) 400 g
Ponzu omáčka
- sójová omáčka (japonská ) 100 ml
- limetková šťáva 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
K podávání
- avokádo
- bílá ředkev
- nudle (pšeničné ) 240 g
- koriandr (čerstvý ) 2 lžíce
- jarní cibulka 2 ks
- naklíčené mungo 100 g
Dresink na nudle
- sójová omáčka 4 lžíce
- ústřicová omáčka 4 lžíce
- chilli omáčka (sweet ) 4 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Filet z lososa vcelku zprudka opečte ze všech stran a následně ho nechte marinovat v připravené omáčce ponzu (směs sójové omáčky, limetové šťávy, třtinového cukru a rýžového octa), nejlépe přes noc.
- Nudle uvařte dle návodu na obalu, sceďte, lehce prolijte sezamovým olejem (neproplachujte studenou vodou) a nechte vychladnout.
- Sójovou, sweet chilli a ústřicovou omáčku spolu se sezamovým olejem přiveďte k varu a vzniklým dresinkem zalijte již vychladlé nudle. Přidejte nasekaný koriandr, pokrájenou jarní cibulku a mungo klíčky.
- Podávejte s lososem nakrájeným na tenké plátky, s kousky avokáda a julienne nudličkami z bílé ředkve.
Tip sommeliera: „Tato neobvyklá metoda přípravy lososa si vyžaduje komplexní víno, které disponuje výrazným ovocným aroma se silnými tóny zralého angreštu a černého bezu. Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon 2019 pozdní sběr je plné, šťavnaté víno s dlouhou dochutí, harmonií a znatelným zbytkovým cukrem. Proto zde tento chuťový kontrast bude zajímavým zážitkem,“ radí sommelier Petr Mašek.
Tataki z lososa s avokádem, bílou ředkví a salátem z pšeničných nudlí s koriandrem 2 Zdroj: Osobní vinotéka
Tataki z lososa s avokádem, bílou ředkví a salátem z pšeničných nudlí s koriandrem 2 Zdroj: Osobní vinotéka