reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Japonské dušené hovězí s bramborami
Autor: Laura Edwards / Japonská kuchyně Japonské dušené hovězí s bramborami

Japonské dušené hovězí s bramborami

Hodnoceno: 6x
Sytý, hřejivý a překvapivě lehký pokrm nejlépe vystihuje přesný překlad jeho japonského názvu – nikujaga znamená masová brambora. Představuje japonskou odpověď na v Evropě oblíbené jídlo z jednoho hrnce nebo francouzské burgundské hovězí. Místo husté šťávy se maso koupe v lehkém vývaru založeném na dashi a sójové omáčce, což mu zaručuje oblibu i v letních měsících.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Hovězí maso uložte na 30–45 minut do mrazáku. Mezitím připravte zeleninu. Mrkev, brambory a cibuli oloupejte, mrkev a brambory nakrájejte na klínky a cibuli na tenké plátky. Pórek pečlivě propláchněte, odkrojte konce a rozkrojte ho šikmo na čtyři kousky. 
  2. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, snižte teplotu na střední, vsypte cibuli a smažte ji dosklovita. Jakmile začne měknout, vsypte mrkev, brambory a pórek. Přilijte dashi nebo vývar, mirin, sójovou omáčku, worcesterskou nebo tonkatsu omáčku a saké a vmíchejte cukr. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí nebo zakryjte kruhem pečicího papíru o velikosti pánve a nechte lehce povařit 10–15 minut, až zelenina změkne. 
  3. Ztuhlé maso nakrájejte přes vlákna na velmi tenké plátky. 
  4. K měkké zelenině vsypte hrášek, povařte 1 minutu, odstavte a přidejte hovězí maso. Díky tomu, že je nakrájené na tenké plátky, uvaří se v horkém vývaru během pár minut. Případnou pěnu seberte z povrchu naběračkou nebo sítkem. 
  5. Masový vývar podávejte s rýží nebo nudlemi. 

PRIMA TIP: Japonská omáčka tonkatsu je svou konzistencí a chutí podobná americké worcesterské omáčce. Podává se k japonskému vepřovému řízku tonkatsu, podle kterého získala svůj název. Obsahuje rajčata, sušené švestky, datle, jablka, mrkev, cibuli, celer a citronovou šťávu, některé recepty uvádějí i žloutek a sladový ocet. 

Japonské dušené hovězí s bramborami
Autor: Laura Edwards / Japonská kuchyně Japonské dušené hovězí s bramborami

reklama

Japonská kuchyně
Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.