Suroviny
- hovězí maso (hovězí bok, oponka nebo svíčková) 250–300 g
- mrkev 2 ks
- brambory (velké,varný typ B) 2 ks
- cibule (velká ) 1 ks
- pórek 1 ks
- rostlinný olej 1 lžíce
- hovězí vývar (nebo dashi nebo jejich směs) 500 ml
- rýžové víno (mirin) 50 ml
- sójová omáčka 50 ml
- worcesterová omáčka (nebo tonkatsu omáčka) 1 lžíce
- saké 1 lžíce
- moučkový cukr (nebo panela) 1 lžíce
- cukrový hrášek 200 g
- rýže (vařená nebo nudle) 4 porce
Postup přípravy
- Hovězí maso uložte na 30–45 minut do mrazáku. Mezitím připravte zeleninu. Mrkev, brambory a cibuli oloupejte, mrkev a brambory nakrájejte na klínky a cibuli na tenké plátky. Pórek pečlivě propláchněte, odkrojte konce a rozkrojte ho šikmo na čtyři kousky.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, snižte teplotu na střední, vsypte cibuli a smažte ji dosklovita. Jakmile začne měknout, vsypte mrkev, brambory a pórek. Přilijte dashi nebo vývar, mirin, sójovou omáčku, worcesterskou nebo tonkatsu omáčku a saké a vmíchejte cukr. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí nebo zakryjte kruhem pečicího papíru o velikosti pánve a nechte lehce povařit 10–15 minut, až zelenina změkne.
- Ztuhlé maso nakrájejte přes vlákna na velmi tenké plátky.
- K měkké zelenině vsypte hrášek, povařte 1 minutu, odstavte a přidejte hovězí maso. Díky tomu, že je nakrájené na tenké plátky, uvaří se v horkém vývaru během pár minut. Případnou pěnu seberte z povrchu naběračkou nebo sítkem.
- Masový vývar podávejte s rýží nebo nudlemi.
PRIMA TIP: Japonská omáčka tonkatsu je svou konzistencí a chutí podobná americké worcesterské omáčce. Podává se k japonskému vepřovému řízku tonkatsu, podle kterého získala svůj název. Obsahuje rajčata, sušené švestky, datle, jablka, mrkev, cibuli, celer a citronovou šťávu, některé recepty uvádějí i žloutek a sladový ocet.
Japonské dušené hovězí s bramborami 2 Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně