zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Grilujte s Markem Pavalou: Jehně, koza a máta
Autor: Fuego Grilujte s Markem Pavalou: Jehně, koza a máta

Grilujte s Markem Pavalou: Jehně, koza a máta

Hodnoceno: 3x
Nasládlá vůně grilovaného jehněčího se mísí s vůní lučních květin, borovic, smrků a vody, vychlazené víno čeká na svůj okamžik slávy, hovor plyne, hmyz bzučí, slunce se kloní k západu a vy víte, že tohle je přesně ta chvíle, kdy žijete naplno. A stejný pocit si vyvoláte při každém dalším grilování. Protože atmosféra dodává jídlu chuť stejně jako sůl a koření.
do 1 hodiny
2–3 porce
Vaření na ohni pod širým nebem s Markem Pavalou

Návrat ke kořenům: Vaření na ohni pod širým nebem s Markem Pavalou je syrové i luxusní zároveň

reklama

Postup

  1. Jehněčí hřebínek ponechte s tukem, krásně se vypeče a dodá masu chuť. Maso potřete olivovým olejem, osolte ho, opepřete a obalte v nadrobno nasekaném rozmarýnu a tymiánu. Kosti zabalte do alobalu, rychle se spálí a mohou i odpadnout. 
  2. Kozí sýr vyšlehejte s troškou mléka dohladka, osolte a krémovým sýrem naplňte cukrářský sáček (kvůli pohodlnému a efektnímu servírování). 
  3. Oheň rozpalte na vysoký žár. Maso opečte v celku ze všech stran, aby zezlátlo. Čím zlatavější povrch a intenzivnější opečení, tím bude lepší i výsledná chuť. Hřebínek se na rošt nejdříve přilepí, ale jakmile bude částečně opečený, pustí se a půjde snadno otočit. Do opečeného hřebínku zapíchněte sondu teploměru a pečte mimo přímý žár, dokud vnitřní teplota nedosáhne 52–53 °C. 
  4. Upečené maso nechte odpočinout alespoň 5 minut, až teploměr ukáže teplotu 56–57 °C. 
  5. Mezitím spalte jarní cibulku přímo v ohni – zelená část začne černat a vysoušet se, bílá hlavička bude perfektně měkká. 
  6. Maso nakrájejte na jednotlivé kotletky a servírujte s cibulkou, krémem z kozího sýra, mátovým i neochuceným olivovým olejem a s lístky čerstvé máty.

PRIMA TIP: Pokud nemáte nebo nechcete použít cukrářský sáček, vykrajujte ze sýrové směsi teplou lžící nočky. Stejně tak pokud připravujete hřebínek v kuchyni, opečte ho nejprve ze všech stran na pánvi a pak dopečte v troubě předehřáté na 180 °C, zhruba 30 minut. Řiďte se však svým citem, teplota záleží na výšce masa i troubě. 

Grilujte s Markem Pavalou: Jehně, koza a máta
Autor: Fuego Grilujte s Markem Pavalou: Jehně, koza a máta

reklama

Fuego
Marek Pavala

Bible všech milovníků vaření na ohni, života v přírodě a klidu, který z ní sálá. Cítíte-li se běžnými návody svázaní, protože často nemáte všechny suroviny, nebo přístroje, tahle kniha vás osvobodí. Ukáže vám sto receptů, které si můžete připravit na otevřeném ohni bez zbytečného vážení a k tomu spoustu vyzkoušených praktických tipů, jak přežít v přírodě a hlavně jak si pobyt užít. Kniha začíná příběhem autora a Campu Fuego a pokračuje zábavným poučením a vysvětlením všeho o mase, od kuřete po chobotnici s důrazem na hovězí masa a steaky. Víc než 3500 kurzistů Campu Fuego je dostatečnou zárukou, že rady a recepty bezchybně fungují. Potěší i část o míchání drinků pod širým nebem a také zjištění, že všechny ty dobroty zvládnete připravit i doma v kuchyni. Stačí se jen odvázat. 

www.campfuego.cz

Související témata: jehněčí , grilování , máta , Marek Pavala , Hlavní jídla