Suroviny
- jehněčí hřbet 1 ks (5–7 kotlet)
- rozmarýn (čerstvý ) 10 snítek
- tymián (čerstvý ) 10 snítek
- kozí sýr 50 g
- kozí mléko 2 lžíce
- máta (lístky ) 1 hrst
- olej (mátový )
- extra virgin olivový olej
- jarní cibulka 6 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Jehněčí hřebínek ponechte s tukem, krásně se vypeče a dodá masu chuť. Maso potřete olivovým olejem, osolte ho, opepřete a obalte v nadrobno nasekaném rozmarýnu a tymiánu. Kosti zabalte do alobalu, rychle se spálí a mohou i odpadnout.
- Kozí sýr vyšlehejte s troškou mléka dohladka, osolte a krémovým sýrem naplňte cukrářský sáček (kvůli pohodlnému a efektnímu servírování).
- Oheň rozpalte na vysoký žár. Maso opečte v celku ze všech stran, aby zezlátlo. Čím zlatavější povrch a intenzivnější opečení, tím bude lepší i výsledná chuť. Hřebínek se na rošt nejdříve přilepí, ale jakmile bude částečně opečený, pustí se a půjde snadno otočit. Do opečeného hřebínku zapíchněte sondu teploměru a pečte mimo přímý žár, dokud vnitřní teplota nedosáhne 52–53 °C.
- Upečené maso nechte odpočinout alespoň 5 minut, až teploměr ukáže teplotu 56–57 °C.
- Mezitím spalte jarní cibulku přímo v ohni – zelená část začne černat a vysoušet se, bílá hlavička bude perfektně měkká.
- Maso nakrájejte na jednotlivé kotletky a servírujte s cibulkou, krémem z kozího sýra, mátovým i neochuceným olivovým olejem a s lístky čerstvé máty.
PRIMA TIP: Pokud nemáte nebo nechcete použít cukrářský sáček, vykrajujte ze sýrové směsi teplou lžící nočky. Stejně tak pokud připravujete hřebínek v kuchyni, opečte ho nejprve ze všech stran na pánvi a pak dopečte v troubě předehřáté na 180 °C, zhruba 30 minut. Řiďte se však svým citem, teplota záleží na výšce masa i troubě.