Jehněčí tikka masala
- koření garam másala 2 lžíce
- sůl
- jehněčí kýta (odblaněná) 300 g
- bílý jogurt 100 ml
- rostlinný olej
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
- koření chilli 1 špetka
- krájená rajčata 1/2 plechovky
- kokosové mléko 100 ml
- máta (nebo koriandr)
Puri placky
- pšeničná celozrnná mouka (hladká, ATTA) 125 g
- voda (vlažná) cca 75 g
- ghí (nebo olej) 1 lžička
- sůl 1 špetka
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kousky a v míse promíchejte s jogurtem, lžící garam masaly a lžičkou soli tak, aby byl každý kousek kořením obalený. Nechte minimálně 30 minut odležet v lednici. (Můžete nechat odležet i přes noc, ale v tom případě NESOLTE! Maso by pustilo šťávu. V tomto případě osolte až těsně před restováním.)
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso tak, aby se po všech stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou.
- Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte najemno nakrájenou cibuli a restujte cca 10 minut do světle hnědé barvy. Snižte plamen a přidejte nadrobno nasekaný česnek a zázvor. Pozvolna restujte cca 1 minutu. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, až se odpaří tekutina, cca 10-15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout.
- Na placky puri vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte ho minimálně 30 minut odpočinout přikryté utěrkou. Z těsta vytvořte kuličky cca 2-4 cm veliké, vyválejte na placky o průměru 10-15 cm a tloušťce cca 4 mm. Smažte z obou stran dozlatova v silné vrstvě oleje rozpáleného na cca 190 °C.
- Masovou směs na talíři ozdobte lístky máty nebo koriandru. Podávejte s basmati rýží nebo plackami puri.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Vyzkoušejte také recept na indické máslové kuře podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE