5 ingrediencí – Středomoří

Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
2x

V chutné tmavé houbové polévce inspirované malou, ale vlivnou Černou Horou, kde se kuchaři při vaření snaží dostat z čerstvých místních surovin co nejvíce chuti, se houby používají dvěma zajímavými způsoby. Nechte se inspirovat receptem z inspirativní kuchařky Středomoří, v které Jamie Oliver shromáždil recepty, ke kterým budete potřebovat jen 5 základních surovin.

4 porce
30 minut
189 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, dejte do velkého kastrolu a několik minut opékejte na středním až silném ohni se 2 lžícemi olivového oleje a směsí mražené zeleniny.
  2. Zatím nakrájejte na plátky 500 g žampionů. Přidejte je do kastrolu s pořádnou špetkou černého pepře a opékejte 10 minut nebo dokud nezezlátnou. Pak je podlijte vývarem a vařte ještě 10 minut.
  3. Mezitím nakrájejte zbývajících 250 g žampionů (tak, abyste měli nějaké pěkné průřezy, odkrájené kousky průběžné házejte do polévky). Hezké plátky dejte na plech, postříkejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut nebo dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé.
  4. Před podáváním polévku rozmixujte na požadovanou konzistenci, podle chuti osolte a opepřete a rozdělte do nahřátých polévkových misek. Porce dokončete vlnkami zakysané smetany, navrch upravte opečené žampiony a případně kápněte trochu extra panenského olivového oleje.

Vyzkoušejte také jednoduchou a delikátní krémovou polévku z květáku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

5 ingrediencí – Středomoří

Jamie Oliver 5 ingrediencí – Středomoří

Jamie Oliver ve své nové knize představuje více než 125 receptů, které jsou oslavou středomořských surovin, chutí i vůní. Inspirovaly ho cesty po tomto oblíbeném regionu a s nadšením přetvořil klasické recepty na něco „oliverovsky“ působivého a jednoduchého. Na každý recept budete potřebovat jen 5 surovin, takže připravíte chutná jídla bez dlouhého nákupního seznamu a velké kopy nádobí... Zhruba polovina receptů je buď bezmasých, nebo s menším obsahem masa. Hledáte-li inspiraci na saláty, polévky, těstoviny, zeleninové pokrmy, jídla z ryb či mořských plodů, drůbeže, vepřového, hovězího i jehněčího masa nebo na slané koláče a dezerty, určitě si vyberete.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty