Suroviny
- česnek 4 storužky
- mražená zeleninová směs (cibule, mrkev, řapíkatý celer) 300 g
- žampiony (hnědé) 750 g
- kuřecí vývar (nebo zeleninový) 1 litr
- zakysaná smetana 4 lžíce
- extra virgin olivový olej
- sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, dejte do velkého kastrolu a několik minut opékejte na středním až silném ohni se 2 lžícemi olivového oleje a směsí mražené zeleniny.
- Zatím nakrájejte na plátky 500 g žampionů. Přidejte je do kastrolu s pořádnou špetkou černého pepře a opékejte 10 minut nebo dokud nezezlátnou. Pak je podlijte vývarem a vařte ještě 10 minut.
- Mezitím nakrájejte zbývajících 250 g žampionů (tak, abyste měli nějaké pěkné průřezy, odkrájené kousky průběžné házejte do polévky). Hezké plátky dejte na plech, postříkejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut nebo dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé.
- Před podáváním polévku rozmixujte na požadovanou konzistenci, podle chuti osolte a opepřete a rozdělte do nahřátých polévkových misek. Porce dokončete vlnkami zakysané smetany, navrch upravte opečené žampiony a případně kápněte trochu extra panenského olivového oleje.
Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera Zdroj: 5 ingrediencí – Středomoří
Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera Zdroj: 5 ingrediencí – Středomoří
Vyzkoušejte také jednoduchou a delikátní krémovou polévku z květáku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE