Suroviny
- lilek (větší ) 2 ks
- slunečnicový olej asi 300 ml
- pita chléb 4 ks
- vejce (natvrdo uvařená,oloupaná a na klínky) 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Tahini omáčka
- sezamová pasta tahini 100 g
- voda asi 80 ml
- citronová šťáva 20 ml
- česnek 1 malý stroužek
Izraelský salát
- rajčata (zralá,na kostičky asi 1 cm) 2 ks
- salátová okurka (na kostičky asi 1 cm) 1/2 ks
- hladkolistá petržel (najemno) 1 a 1/2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžičky
- extra virgin olivový olej 1 a 1/2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zhoug
- koriandr (čerstvý ) 35 g
- hladkolistá petržel 10 g
- zelené chilli papričky 2 ks
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- kardamom (mletý) 1/4 lžičky
- cukr krupice špetka
- česnek 2 stroužky
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- voda 2 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Lilky omyjte, osušte a pomocí škrabky na zeleninu seřízněte po obvodu lilků několik tenkých plátků slupky. Poté lilky nakrájejte na zhruba 2 cm silné plátky.
- Ve větší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje a plátky lilku osmažte z obou stran.
- V případě potřeby přidejte do pánve další slunečnicový olej. Jakmile jsou lilky usmažené do tmavě hnědé barvy a jejich střed je krásně měkký, vyndejte je pomocí děrované naběračky z pánve a přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Usmažené lilky osolte.
- Na zhough vložte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Na tahini omáčku dejte všechny ingredience do menší misky a vymíchejte hladkou omáčku.
- Omáčka by měla mít konzistenci tekutého medu, a proto ji v případě potřeby nařeďte další vodou. Obě omáčky dejte uležet do chladničky.
- Na izraelský salát ve větší misce promíchejte na kostičky nakrájená rajčata, okurku, jarní cibulku a najemno nasekanou hladkolistou petrželku.
- Zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem, osolte, opepřete a znovu jemně promíchejte.
- Těsně před podáváním potřete placky chleba zhruba 1 lžící tahini omáčky a poklaďte plátky osmaženého lilku.
- Přidejte na klínky nakrájená vařená vejce, znovu zakápněte tahini omáčkou a omáčkou zhoug. Dokončete 1–2 lžícemi salátu a ihned podávejte se zbylým salátem.
Izraelský sabich s pečeným lilkem a tahini omáčkou podle Ottolenghiho 2 Zdroj: Kublanka