Izraelský sabich s pečeným lilkem a tahini omáčkou podle Ottolenghiho
Zdroj: Kublanka
Izraelský sabich s pečeným lilkem a tahini omáčkou podle Ottolenghiho
Zdroj:
Kublanka
Hit izraelské pouliční kuchyně, který musíte 100% vyzkoušet. Přesně to je sabich – pita chléb naplněný lilkem, vejcem, skvělými omáčkami a křupavým salátem. Připravte si doma variantu od Yotama Ottolenghiho, nejslavnějšího kuchaře původem z Izraele.
4 porce
60 minut
izraelská
Postup přípravy
-
Lilky omyjte, osušte a pomocí škrabky na zeleninu seřízněte po obvodu lilků několik tenkých plátků slupky. Poté lilky nakrájejte na zhruba 2 cm silné plátky.
-
Ve větší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje a plátky lilku osmažte z obou stran.
-
V případě potřeby přidejte do pánve další slunečnicový olej. Jakmile jsou lilky usmažené do tmavě hnědé barvy a jejich střed je krásně měkký, vyndejte je pomocí děrované naběračky z pánve a přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Usmažené lilky osolte.
-
Na zhough vložte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka.
-
Na tahini omáčku dejte všechny ingredience do menší misky a vymíchejte hladkou omáčku.
-
Omáčka by měla mít konzistenci tekutého medu, a proto ji v případě potřeby nařeďte další vodou. Obě omáčky dejte uležet do chladničky.
-
Na izraelský salát ve větší misce promíchejte na kostičky nakrájená rajčata, okurku, jarní cibulku a najemno nasekanou hladkolistou petrželku.
-
Zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem, osolte, opepřete a znovu jemně promíchejte.
-
Těsně před podáváním potřete placky chleba zhruba 1 lžící tahini omáčky a poklaďte plátky osmaženého lilku.
-
Přidejte na klínky nakrájená vařená vejce, znovu zakápněte tahini omáčkou a omáčkou zhoug. Dokončete 1–2 lžícemi salátu a ihned podávejte se zbylým salátem.
Izraelský sabich s pečeným lilkem a tahini omáčkou podle Ottolenghiho 2
Zdroj: Kublanka
Izraelský sabich s pečeným lilkem a tahini omáčkou podle Ottolenghiho 2
Zdroj:
Kublanka