Izraelský sabich s pečeným lilkem a tahini omáčkou podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
5x

Hit izraelské pouliční kuchyně, který musíte 100% vyzkoušet. Přesně to je sabich – pita chléb naplněný lilkem, vejcem, skvělými omáčkami a křupavým salátem. Připravte si doma variantu od Yotama Ottolenghiho, nejslavnějšího kuchaře původem z Izraele.

4 porce
60 minut
izraelská

Suroviny

Tahini omáčka

Izraelský salát

Zhoug

Postup přípravy

  1. Lilky omyjte, osušte a pomocí škrabky na zeleninu seřízněte po obvodu lilků několik tenkých plátků slupky. Poté lilky nakrájejte na zhruba 2 cm silné plátky.
  2. Ve větší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje a plátky lilku osmažte z obou stran.
  3. V případě potřeby přidejte do pánve další slunečnicový olej. Jakmile jsou lilky usmažené do tmavě hnědé barvy a jejich střed je krásně měkký, vyndejte je pomocí děrované naběračky z pánve a přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Usmažené lilky osolte.
  4. Na zhough vložte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Na tahini omáčku dejte všechny ingredience do menší misky a vymíchejte hladkou omáčku.
  6. Omáčka by měla mít konzistenci tekutého medu, a proto ji v případě potřeby nařeďte další vodou. Obě omáčky dejte uležet do chladničky.
  7. Na izraelský salát ve větší misce promíchejte na kostičky nakrájená rajčata, okurku, jarní cibulku a najemno nasekanou hladkolistou petrželku.
  8. Zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem, osolte, opepřete a znovu jemně promíchejte.
  9. Těsně před podáváním potřete placky chleba zhruba 1 lžící tahini omáčky a poklaďte plátky osmaženého lilku.
  10. Přidejte na klínky nakrájená vařená vejce, znovu zakápněte tahini omáčkou a omáčkou zhoug. Dokončete 1–2 lžícemi salátu a ihned podávejte se zbylým salátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka


Přečtěte si také

Recepty