Suroviny
- lilek cca 500 g
- olej 3 lžíce + na zálivku
- citronová šťáva 3 lžíce + na zálivku
- uzená paprika 1/2 lžičky
- sůl
- černá čočka (beluga, vařená a okapaná) 2 hrnky
- cherry rajčata 1 hrst
- rukola 1 hrst
- feta (nebo balkánský sýr) 100 g
- červená cibule 1 menší
Postup přípravy:
- Lilek nakrájejte na malé kostičky (cca 2 x 2 cm).
- V misce promíchejte olej, citronovou šťávu, uzenou papriku a větší špetku soli a promíchejte s lilkem.
- Ochucený lilek rozložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova.
- Čočku dejte do mísy s přepůlenými rajčaty, rukolou, rozdrobeným sýrem a na půlkolečka nakrájenou cibulí.
- Přidejte lilek, promíchejte a dochuťte kapkou oleje, citronové šťávy a solí a ihned podávejte.
TIP: Pokud chcete podávat později, rukolu vmíchejte těsně před podáváním.
Další recepty s černou čočkou:
Anebo kdyby vám snad nevyhovoval tento druh, můžete si uvařit známou klasiku podle našeho videoreceptu. Čočku nakyselo:
Kompletní recept najdete ZDE