Suroviny
- hovězí svíčková 1 kg
- celer 1/2 ks
- mrkev 2 ks
- cibule 2 ks
- petržel 1/2 ks
- řapíkatý celer 1/2 ks
- ančovička 2 ks
- jablečný ocet 1 dl
- dijonská hořčice 1 lžíce
- kapary 1 lžička
- koňak 1 dl
- smetana 2 dl
- mléko 1 dl
- přepuštěné máslo 50 g
- hovězí vývar
- bobkový list 2 ks
- rozmarýn 1 špetka
- tymián 1 špetka
- citronová kůra
- sůl 1 špetka
- pepř celý 3 kuličky
Na knedlíky
Uvařte si tuto speciální svíčkovou podle video receptu přímo s Emanuelem.
Postup přípravy
- Svíčkovou očistíme, převážeme provázkem a v hrnci na přepuštěném másle orestujeme. Maso vyndáme a k máslu přihodíme ančovičky pro výraznější chuť. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a necháme ji chvíli opražit.
- Mezitím si nakrájíme petržel, celer a řapíkatý celer a připojíme je ke společnosti v hrnci. Nakonec přihodíme nasekanou cibulku. V italské inovaci zeleninu zalijeme koňakem a jablečným octem, cvrnkneme do hrnce pár kuliček kapar a vše chvíli povaříme.
- Po chvíli podlijeme omáčku hovězím vývarem, přidáme do ní lžíci dijonské hořčice a znovu vše promícháme. A je čas na návrat masa do hrnce. Připravíme si kytičku bylinek. Do látkového ubrousku svážeme bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře. Vzniklý uzlík ponoříme ke dnu do omáčky. Zjemníme ji trochou mléka, přiklopíme pokličkou a na 50 minut pošleme do trouby vyhřáté na 120 °C.
- Po upečení vysvobodíme maso i svazek bylinek z hrnce. Zbylou omáčku propasírujeme, pro krémovou konzistenci přidáme smetanu a omáčku mírně povaříme. Podle chuti ji dosolíme.
- Nadýchané kynuté houskové těsto u italských knedlíků nečekejte – Italové je znají ze sousedních Tyrol. Kostičky, starého pečiva vysušíme v troubě. Slaninu nakrájíme na kostičky a poté ji nasucho osmažíme v pánvi. Do mísy sestěhujeme pečivo se slaninou, vejci a nastrouhaným sýrem. Vypracujeme vláčné těsto, z něj úhledné šišky.
- Ty topíme ve vroucí osolené vodě a po 20 minutách je vylovíme. Na talíř servírujeme plátky masa, zkropíme je omáčkou, ozdobíme kaparou naloženou do soli a strouhanou bio citronovou kůrou.