Roman Čaník / Lagarto

Svíčková na smetaně s žemlovým knedlíkem

Moje hodnocení
5x

Svíčková omáčka je stálicí na menu v mnoha restauracích, Češi ji zkrátka milují a rádi testují nová a nová provedení. My pro vás dnes máme kreativní recept od šéfkuchaře Romana Čaníka z teplické restaurace J&J Lagarto. Až budete připravovat nedělní oběd, zkuste jeho verzi nebo si na ni zajděte přímo do restaurace :)

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • hovězí maso (hovězí plec) 1 kg
  • špek (uzený špek)
  • cibule 1 ks
  • mrkev 3 ks
  • celer polovina váhy mrkve
  • petržel 2 ks
  • jablka (malé jablko) 1 ks
  • kůra a šťáva z 1 bio citronu
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • hovězí vývar 500 ml
  • tymián, bobkový list, pepř celý
  • třtinový cukr
  • sůl
  • sádlo
  • jablečný ocet
  • smetana 33% 250 ml
  • máslo 125 g

Knedlíky

Postup přípravy

  1. Prošpikujte maso špekem a osolte ho, poté opečte z obou stran a dejte stranou.
  2. V tom samém hrnci orestujte nastrouhanou mrkev, celer, petržel, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli a nastrouhané jablko a pomalu vše restujte, nikam není třeba spěchat. Když je zelenina krásně dozlatova orestovaná, přidejte citronovou kůru, tymián, pepř a cukr a nechte zkaramelizovat. Nakonec zastříkněte octem, nechte ho vyvařit, a poté vše zalijte vývarem.
  3. Do hrnce vložte zpátky maso a pod pokličkou duste doměkka.
  4. Maso dejte stranou a nechte vychladnout.
  5. Omáčku pořádně propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Přiveďte ji k varu a dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou, poté přidejte smetanu a zavařte ji. Na závěr přidejte půl kostky másla na zjemnění.
  6. KNEDLÍKY: Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte v troubě dozlatova.
  7. Vyšlehejte sníh z bílků.
  8. Žloutky, mouku, mléko, rozpuštěné máslo, podmáslí, muškátový oříšek, sůl a bylinky smíchejte dohromady a směs přilijte k opečeným rohlíkům a promíchejte. Poté k nim opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  9. Vytvarujte knedlíky a vařte je v páře 20 minut.

J&J Lagarto zve na kulinární zážitek

J&J je jedinou restaurací severočeské sítě Lagarto. Vede ji talentovaný šéfkuchař Roman Čaník, který svůj um vypiloval pod vedením Přemka Forejta v Entrée. Nyní v Teplicích předvádí kreativní polední menu a večeře s nádechem fine diningu.

J&J Lagarto, Nákupní centrum Fontána 3. patro, nám. Svobody 3312, Teplice

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Roman Čaník / Lagarto


Přečtěte si také

Recepty