Suroviny
- přepuštěné máslo (ghí ) 1 vrchovatá lžíce
- cibule (menší ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev (středně velká ) 6 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/8 ks
- zázvor (nasekaný čerstvý) 4 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- vývar 1 l
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- sůl 1/2–1 lžička
- pepř
- kokosové mléko 100 ml
Dozdobení
- tymián (čerstvý )
- pažitka (čerstvá )
- chilli papričky
- piniové oříšky
Postup přípravy
- Na ghí pozvolna orestujte na kostičky pokrájenou cibuli a stroužky česneku.
- Mezitím oloupejte větší kus čerstvého zázvoru, nasekejte na malé kousky nebo nastrouhejte. Dále nakrájejte na větší kostky mrkev, kousek celeru a petržel.
- Do hrnce přihoďte 4 lžičky zázvoru, mletý římský kmín, nové koření a bobkové listy. Restujte 1 minutu. Poté přidejte pokrájenou zeleninu a restujte další 3 minuty.
- Přilijte 1 litr vývaru a vařte pod pokličkou 15–20 minut. Zelenina nemusí být příliš měkká, zbytečně by pak ztrácela barvu.
- Z hrnce vyndejte kuličky nového koření a bobkové listy. Vše přelijte do mixéru a umixujte dohladka.
- Vraťte do hrnce, polévku osolte, opepřete, přidejte špetku chilli a dochuťte šťávou z citronu.
- Na závěr přidejte kokosové mléko na zjemnění chuti. Zdobte větším množstvím pažitky, tymiánu a piniových oříšků.