Suroviny
- hovězí maso (nebo srnčí / dančí maso na pečení) 1,2 kg
- anglická slanina 150 g
- cibule 1 ks
- cukr krupice 1–2 lžíce
- ocet 1–2 lžíce
- mrkev (velká) 1 ks
- pastiňák (nebo velká petržel) 1 ks
- celer 1/4 ks
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- brusinky (zavařené brusinky do omáčky a k podávání)
- nové koření
- pepř celý
- tymián
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vývar (na podlévání)
- mouka (případně mouka k zahuštění omáčky)
- smetana (sladká nebo zakysaná) 200 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso v celku prošpikujte klínky slaniny (tak, aby vám část zbyla) a ze všech stran ho zprudka osmahněte na oleji. Vyjměte ho, vsypte zbylou pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby obojí zezlátlo. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte ho odpařit. Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vmíchejte lžíci brusinek a hořčice.
- Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte, podlejte a dejte zakryté do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a půl za občasného přelévání vypečenou šťávou.
- Měkké maso vyjměte a volně překryjte alobalem. Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte ji trochou mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Svíčková omáčka je lepší, když se připravuje den předem, chutě se v ní krásně rozleží.