Suroviny
- zadní hovězí maso 800 g
- špek 100 g
- mrkev 4 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/2 ks
- cibule 2 ks
- máslo 2 lžíce
- olej
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar (lze nahradit vodou) 500 ml
- nové koření 5 kuliček
- pepř celý 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- knedlík (k podávání)
- citron (k podávání)
- brusinky (k podávání)
Postup přípravy
- Nejprve připravte maso. Špek nakrájejte na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seřízněte do špičky. Pak dejte špek cca na hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připravte i z poloviny mrkve.
- Hovězí odblaňte a ostrým tenkým nožem proveďte vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsuňte kousky zmrzlého špeku a mrkve.
- Maso na povrchu osolte a opepřete. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte, ať se zatáhne. Když je opečené, odložte ho do hlubokého pekáčku.
- Zbylou mrkev, petržel, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na maličké kostičky, zeleninu můžete také nastrouhat. Do pánve po mase přidejte máslo a opečte na něm kořenovou zeleninu, až zezlátne, přidejte i cibuli a spolu s ní opékejte dozlatova. Pozor, ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasypte moukou, pořádně promíchejte a ještě asi minutu opékejte. Nakonec do pánve přilijte vývar, přiveďte směs k varu a obsah nalijte do pekáčku k masu. Přidejte i nové koření, pepř, bobkový list a pečte v troubě na 180 °C alespoň 1,5 hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčejte.
- Po upečení maso vyjměte z pekáčku a nechte ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasírujte přes jemné síto.
- V hrnci nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Nalijte do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchejte a nakonec přidejte i zbytek. Vařte asi 10 minut, dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilijte až úplně na závěr, ať se nesrazí.
- Maso před podáváním ohřejte a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdobte brusinkami či kouskem citronu.
Svíčková omáčka s hovězí pečení 2 Zdroj: Marek Podhora