Svíčková omáčka s hovězí pečení

Moje hodnocení
3x

Svíčkovou uctíte muže, děti, rodiče, tchyni s tchánem i šéfa. Jakmile se ji jednou naučíte, zjistíte, že není tak složitá, jak se navenek tváří, a při rozhodování, co připravit ke slavnostnímu obědu, už nikdy nebudete tápat!

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • zadní hovězí maso 800 g
  • špek 100 g
  • mrkev 4 ks
  • petržel 2 ks
  • celer 1/2 ks
  • cibule 2 ks
  • máslo 2 lžíce
  • olej
  • hladká mouka 1 lžíce
  • vývar (lze nahradit vodou) 500 ml
  • nové koření 5 kuliček
  • celý pepř 5 kuliček
  • bobkový list 3 ks
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • knedlíky k podávání
  • citron a brusinky k podávání

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte maso. Špek nakrájejte na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seřízněte do špičky. Pak dejte špek cca na hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připravte i z poloviny mrkve.
  2. Hovězí odblaňte a ostrým tenkým nožem proveďte vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsuňte kousky zmrzlého špeku a mrkve.
  3. Maso na povrchu osolte a opepřete. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte, ať se zatáhne. Když je opečené, odložte ho do hlubokého pekáčku.
  4. Zbylou mrkev, petržel, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na maličké kostičky, zeleninu můžete také nastrouhat. Do pánve po mase přidejte máslo a opečte na něm kořenovou zeleninu, až zezlátne, přidejte i cibuli a spolu s ní opékejte dozlatova. Pozor, ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasypte moukou, pořádně promíchejte a ještě asi minutu opékejte. Nakonec do pánve přilijte vývar, přiveďte směs k varu a obsah nalijte do pekáčku k masu. Přidejte i nové koření, pepř, bobkový list a pečte v troubě na 180 °C alespoň 1,5 hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčejte.
  5. Po upečení maso vyjměte z pekáčku a nechte ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasírujte přes jemné síto.
  6. V hrnci nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Nalijte do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchejte a nakonec přidejte i zbytek. Vařte asi 10 minut, dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilijte až úplně na závěr, ať se nesrazí.
  7. Maso před podáváním ohřejte a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdobte brusinkami či kouskem citronu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty