Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svíčková omáčka s hovězí pečení
Svíčkovou uctíte muže, děti, rodiče, tchyni s tchánem i šéfa. Jakmile se ji jednou naučíte, zjistíte, že není tak složitá, jak se navenek tváří, a při rozhodování, co připravit ke slavnostnímu obědu, už nikdy nebudete tápat!
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- zadní hovězí maso 800 g
- špek 100 g
- mrkev 4 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/2 ks
- cibule 2 ks
- máslo 2 lžíce
- olej
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar (lze nahradit vodou) 500 ml
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- knedlíky k podávání
- citron a brusinky k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve připravte maso. Špek nakrájejte na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seřízněte do špičky. Pak dejte špek cca na hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připravte i z poloviny mrkve.
- Hovězí odblaňte a ostrým tenkým nožem proveďte vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsuňte kousky zmrzlého špeku a mrkve.
- Maso na povrchu osolte a opepřete. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte, ať se zatáhne. Když je opečené, odložte ho do hlubokého pekáčku.
- Zbylou mrkev, petržel, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na maličké kostičky, zeleninu můžete také nastrouhat. Do pánve po mase přidejte máslo a opečte na něm kořenovou zeleninu, až zezlátne, přidejte i cibuli a spolu s ní opékejte dozlatova. Pozor, ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasypte moukou, pořádně promíchejte a ještě asi minutu opékejte. Nakonec do pánve přilijte vývar, přiveďte směs k varu a obsah nalijte do pekáčku k masu. Přidejte i nové koření, pepř, bobkový list a pečte v troubě na 180 °C alespoň 1,5 hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčejte.
- Po upečení maso vyjměte z pekáčku a nechte ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasírujte přes jemné síto.
- V hrnci nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Nalijte do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchejte a nakonec přidejte i zbytek. Vařte asi 10 minut, dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilijte až úplně na závěr, ať se nesrazí.
- Maso před podáváním ohřejte a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdobte brusinkami či kouskem citronu.
Bez buchet se nevdáš
Umět se otáčet v kuchyni a postarat se o domácnost patřilo dříve mezi kýžené dovednosti holek na vdávání. Také se je to jejich maminky snažily co nejlépe naučit. Doba se změnila, ale okouzlit muže dobrým jídlem nebo vytvořit domácí pohodu v kuchyni je neměnnou konstantou, která zlepší rodinný život o tisíc procent. Pokud vás maminka vařit nenaučila, nebo zjišťujete, že jen o sushi a salátech se žít nedá, je tahle kuchařka přesně pro vás. Napsalo ji pět žen ze tří generací a shromáždily v ní recepty na jídla tradiční i moderní, zdravá i útěšná, zkrátka taková, která vždy potěší. Kniha obsahuje i zápisník, kam si můžete zapsat další recepty, které objevíte.
Vydalo nakladatelství Došel Karamel.
Vydalo nakladatelství Došel Karamel.