Svíčková omáčka s hovězí pečení
Zdroj: Marek Podhora
Svíčková omáčka s hovězí pečení
Zdroj:
Marek Podhora
Svíčkovou uctíte muže, děti, rodiče, tchyni s tchánem i šéfa. Jakmile se ji jednou naučíte, zjistíte, že není tak složitá, jak se navenek tváří, a při rozhodování, co připravit ke slavnostnímu obědu, už nikdy nebudete tápat!
Postup přípravy
-
Nejprve připravte maso. Špek nakrájejte na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seřízněte do špičky. Pak dejte špek cca na hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připravte i z poloviny mrkve.
-
Hovězí odblaňte a ostrým tenkým nožem proveďte vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsuňte kousky zmrzlého špeku a mrkve.
-
Maso na povrchu osolte a opepřete. V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte, ať se zatáhne. Když je opečené, odložte ho do hlubokého pekáčku.
-
Zbylou mrkev, petržel, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na maličké kostičky, zeleninu můžete také nastrouhat. Do pánve po mase přidejte máslo a opečte na něm kořenovou zeleninu, až zezlátne, přidejte i cibuli a spolu s ní opékejte dozlatova. Pozor, ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasypte moukou, pořádně promíchejte a ještě asi minutu opékejte. Nakonec do pánve přilijte vývar, přiveďte směs k varu a obsah nalijte do pekáčku k masu. Přidejte i nové koření, pepř, bobkový list a pečte v troubě na 180 °C alespoň 1,5 hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčejte.
-
Po upečení maso vyjměte z pekáčku a nechte ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasírujte přes jemné síto.
-
V hrnci nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Nalijte do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchejte a nakonec přidejte i zbytek. Vařte asi 10 minut, dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilijte až úplně na závěr, ať se nesrazí.
-
Maso před podáváním ohřejte a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdobte brusinkami či kouskem citronu.
Svíčková omáčka s hovězí pečení 2
Zdroj: Marek Podhora
Svíčková omáčka s hovězí pečení 2
Zdroj:
Marek Podhora