Svíčková
- olej 50 g
- hovězí plec 700 g
- slanina 100 g
- mrkev 200 g
- celer 200 g
- cibule 200 g
- cukr krupice 40 g
- plnotučná hořčice 20 g
- citron 40 g
- bílé víno 200 ml
- hovězí vývar 700 ml
- smetana 200 ml
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- bílý pepř
- bílý vinný ocet
- petržel
Karlovarský knedlík
- toustový chléb 350 g
- mléko 300 g
- muškátový oříšek
- hladkolistá petržel 20 g
- žloutek 3 ks
- sníh z bílků 4 ks
Postup přípravy
- Loupanou plec osolte, opepřete, svažte provázkem a opečte v kastrolu nebo pekáčku na oleji ze všech stran. Maso vyjměte a do výpeku dejte orestovat slaninu, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte ji. Pak přidejte cibuli na kostičky, orestujte ji dozlatova, přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. Nakonec přidejte hořčici, kterou též orestujte s plátky oloupaného citronu. Zalijte bílým vínem, které vyvařte.
- Mezitím si vedle v rendlíku dejte vařit celý pepř, nové koření a bobkový list s trochou vody.
- K zelenině vraťte opečené maso a podlijte ho hovězím vývarem a vývarem z koření.
- Pomalu duste přikryté, až maso bude měkké, poté ho vyjměte. Přidejte smetanu a omáčku rozmixujte v mixéru a poté ji propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí, cukrem a octem z bílého vína.
- PRIMA TIP: Maso můžete špikovat, ale u loupané plece to není potřeba. Uvnitř svalu je silná šlacha, která ale kuchyňskou úpravou dokonale změkne.
- Knedlíky: Toustový chleb nakrájejte na kostičky a v troubě usušte lehce dozlatova. Nechte vychladnout, zalijte mlékem, přistrouhejte muškátový ořech, přidejte najemno nasekanou petrželku, žloutky a krátce promíchejte. Pak nadvakrát přidejte vyšlehané bílky a opatrně zamíchejte. Směs dejte na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlík, utáhněte, zabalte do fólie a pak ještě do alobalu.
- Vařte ve vroucí vodě 25 minut a nebo na páře 30 minut.
- Maso s omáčkou servírujte s knedlíkem, dozdobte brusinkami, případně lze dát vedle vyšlehanou smetanu navíc, kdyby si chtěl někdo omáčku více zjemnit.