Omáčka
- smetana ke šlěhání 200 ml
- mrkev 300 g
- celer 150 g
- Petržel 150 g
- Cibule 1 ks
- Máslo 50 g
- Citron 1 ks
- ocet podle chuti
- Cukr
- Olej
- Hořčice 1 lžička
- nové koření 3 kuličky
- Bobkový list 2 ks
- Tymián 1 lžička
- celý černý pepř 5 kuliček
- nakládané brusinky 1 lžíce
- hovězí maso (ideálně svíčková, ale např. i hovězí zadní) 1 kg
- špek na prošpikování
Knedlíky
- starší rohlíky, na kostičky 10 ks
- Mléko 250 ml
- Vejce 3 ks
- Máslo 50 g
- Sůl
- posekaná hladkolistá petrželka
K podávání
- brusinky
- Džem
- citron na plátky
Recept
Svíčková s muffinem a medailonky
Sváteční svíčkovou omáčku zkuste tentokrát podle originálního receptu. Místo knedlíků připravte výtečné slané muffiny a maso servírujte v minutkové úpravě.
Postup přípravy
- Naložení masa: Maso se zeleninou si naložte den předem. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky.
- Maso omyjte, osušte, svažte provázkem do hezkého válečku, špek nakrájejte na delší hranolky a dejte do mrazáku zmrznout. Do masa udělejte špikovacím nožem po vlákně zářezy a nacpěte zmrzlým špekem (jde to mnohem lépe, pokud je tuhý).
- Maso ze všech stran opepřete, potřete horčicí. Do kastrolu dejte na dno zeleninu, na ni maso, přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření, lžičku tymiánu a 3 plátky citronu.
- Pokud vám zbyde kousek špeku, nakrájejte ho na drobné kostičky a přidejte k zelenině. Vše zalijte 50 ml rozpuštěného másla a nechte v lednici přes noc odpočívat.
- Pečení masa: Druhý den maso vyndejte, opečte ho zprudka ze všech stran na oleji. Potom ho vraťte k zelenině, osolte, přidejte lžíci brusinek, lžíci cukru, zalijte vodou tak, aby zelenina i maso byly hezky ponořené.
- Přiklopte vše těžkou poklicí a pečte v troubě, až bude maso krásně měkké. Záleží na tom, jak velký kus máte a jak je kvalitní. Podle mých zkušeností je na pečení masa třeba vyhradit asi 2–3 hodiny. Občas pečení zkontrolujte, jestli se nevyvařila všechna voda. Případně podlijte.
- Knedlíky: V mezičase si připravte knedlíky. Rohlíky nakrájejte na kostičky. Oddělte si žloutky a bílky. V míse smíchejte mléko, žloutky a rozpuštěné máslo.
- Rohlíky zalijte tekutou směsí, osolte, přidejte posekanou petrželku a promíchejte. Ušlehejte sníh z bílků, vmíchejte ho k rohlíkům. Utrhněte si kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneste na fólii a mokrýma rukama vytvarujte knedlík, zabalte dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujte i se zbylými knedlíky. Vařte asi 18 minut ve vroucí vodě.
- Dokončení omáčky: Když je maso měkké, vyndejte ho a odložte stranou. Z omáčky vyndejte všechno koření a plátky citronu, zalijte tučnou smetanou a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Podle chuti dosolte, ocitronujte, přidejte ocet a případně cukr. Výsledná chuť záleží na vašich preferencích.
- Maso nakrájejte na plátky, servírujte s brusinkami, citronem a případně i šlehačkou.