Svíčková na smetaně z pomalého hrnce
Zdroj: iStock
Svíčková na smetaně z pomalého hrnce
Zdroj:
iStock
Na svátečním stole často nesmí chybět náš národní poklad, tedy svíčková omáčka na smetaně. Ulehčete si práci a nechte ji připravit klidně přes noc v pomalém hrnci, ráno se probudíte v podstatě k hotovému, navíc maso se bude rozpadat a omáčka získá díky pomalému vaření výraznější chuť.
Postup přípravy
-
Špek dejte na půl hodiny do mrazáku ztuhnout. Mezitím očistěte maso od všech viditelných blan a ze všech stran ho osolte a opepřete. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Poté špek nakrájejte na centimetrové proužky a prošpikujte jím rovnoměrně maso.
-
V kastrolu rozehřejte přepuštné máslo nebo olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte, poté ho vyjměte stranou. Ve výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu lehce dohněda, v průběhu přisypte cukt, který zkaramelizuje. Po asi pěti minutách přilijte ocet a nechte ho odvařit. Nakonec přidejte hořčici a minutu ji zarestujte se zeleninou.
-
Vmíchejte vývar nebo vodu, odmíchejte přípečky a obsah kastrolu přendejte do pomalého hrnce. Přidejte koření zabalené v gáze a nahoru položte orestované maso.
-
Přiklopte poklicí a vařte 8-9 hodin na I. stupeň (low) nebo 5-6 hodin na II. stupeň (high). Poté z omáčky vyjměte maso a koření. Omáčku rozmixujte dohladka, poté přilijte smetanu a omáčku dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou a cukrem. Pokud chcete dokonale jemnou a hladkou omáčku, přepasírujte ji přes jemné síto.
-
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbeným knedlíkem
Svíčková na smetaně z pomalého hrnce 2
Zdroj: iStock
Svíčková na smetaně z pomalého hrnce 2
Zdroj:
iStock