Suroviny
- zadní hovězí maso 800 g
- špek 100 g
- přepuštěné máslo (nebo olej) 1 lžíce
- cibule 2 ks
- mrkev 300 g
- celer 150 g
- petržel 150 g
- hořčice 1 lžíce
- ocet (rýžový nebo bílý vinný) 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- voda (nebo vývar) 500 ml
- bobkový list 4 ks
- nové koření (celé ) 6 kuliček
- smetana ke šlehání 200 ml
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Špek dejte na půl hodiny do mrazáku ztuhnout. Mezitím očistěte maso od všech viditelných blan a ze všech stran ho osolte a opepřete. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Poté špek nakrájejte na centimetrové proužky a prošpikujte jím rovnoměrně maso.
- V kastrolu rozehřejte přepuštné máslo nebo olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte, poté ho vyjměte stranou. Ve výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu lehce dohněda, v průběhu přisypte cukt, který zkaramelizuje. Po asi pěti minutách přilijte ocet a nechte ho odvařit. Nakonec přidejte hořčici a minutu ji zarestujte se zeleninou.
- Vmíchejte vývar nebo vodu, odmíchejte přípečky a obsah kastrolu přendejte do pomalého hrnce. Přidejte koření zabalené v gáze a nahoru položte orestované maso.
- Přiklopte poklicí a vařte 8-9 hodin na I. stupeň (low) nebo 5-6 hodin na II. stupeň (high). Poté z omáčky vyjměte maso a koření. Omáčku rozmixujte dohladka, poté přilijte smetanu a omáčku dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou a cukrem. Pokud chcete dokonale jemnou a hladkou omáčku, přepasírujte ji přes jemné síto.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbeným knedlíkem
Svíčková na smetaně z pomalého hrnce 2 Zdroj: iStock