Lák
- mrkev 2 ks
- Petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- Cibule 1 ks
- Citron 2 plátky
- velký kořen oloupaného zázvoru 2 cm
- Hřebíček 2 ks
- Bobkový list 2 ks
- Pepř 5 kuliček
- nové koření 3 kuličky
- jalovec 3 kuličky
- sušený tymián 1 lžíce
- Šalvěj 4 listy
- Sůl 1 lžička
- Ocet 2 lžíce
- Voda 600 ml
Omáčka s králíkem
- celý králík, naporcovaný 1 ks
- Máslo 2 lžíce
- zeleninový vývar nebo voda na podlévání
- smetana ke šlehání 33% 1–2 ks
- sůl, pepř
- šťáva z citronu na dochucení
- krupicový cukr 2 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- naložené brusinky na servírování
Knedlíky
- housky 4 ks
- polohrubá mouka 2 hrnky
- prášek do pěciva 1/2 balení
- špetka soli
- Vejce 1 ks
- voda, ideální sodovka 1 hrnek
- (párátka, režná nit)
Postup přípravy
- Knedlíky: Nakrájejte housky na menší kostičky, přendejte je do větší mísy, přisypte mouku, kypřicí prášek, špetku soli a vejce.
- Postupně přidávejte vodu. Ještě lepší je sodovka, knedlíky budou mnohem nadýchanější, lehčí. Vypracujte těsto, v tuhle chvíli ideálně rukama. Rozdělte ho na dvě části a uválejte dvě stejně nebo aspoň podobně velké šišky.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte do ní knedlíky, snižte teplotu, ale tak, aby se voda vařila, přiklopte částečně pokličkou a vařte 14 minut z jedné strany. Potom otočte knedlíky a vařte dalších 14 minut.
- Uvařené knedlíky vyndejte na vál nebo pracovní plochu a propíchejte párátkem. Krájejte režnou nití tak, že si ustřihnete delší část. Niť podsuňte pod knedlík a obě ruce nahoře na jednom místě překřižte, krásně se knedlík odřízne.
- Nožem nekrájejte, studený kov by mohl knedlíky srazit.
- Omáčka s králíkem + lák: Připravte si lák. Vložte do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkrojte na dvě poloviny.
- Přidejte plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalijte vodou. Vmíchejte sůl a ocet. Při nižší teplotě vařte asi tak 25 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
- Do vychladlého láku naložte naporcovaného králíka a nechte přes noc marinovat. Pak vyndejte maso, přeceďte lák, vyhoďte zázvor a bobkový list.
- Zeleninu v pekáčku orestujte na másle, přidejte maso a zalijte lákem. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny.
- Průběžně kontrolujte, dolijte vývarem nebo vodou podle toho, kolik chcete finální omáčky. Jakmile je maso měkké, dejte si ho stranou. Z plátků citronu odstraňte kůru a omáčku rozmixujte dohladka.
- Omáčku přelijte zpátky do pekáčku a na plotně ji přiveďte k varu. Teplotu stáhněte, přilijte smetanu a dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a karamelem. Ten si připravte tak, že rozehřejete máslo, vmícháte cukr a za stálého míchání necháte zkaramelizovat. Podávejte s knedlíky a brusinkami.