návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Svíčková omáčka s králíkem

Hodnoceno: 0x
4 porce
nad 2 hodiny
Svíčková omáčka s králíkem
Autor: Slepičárna blog Svíčková omáčka s králíkem
Svíčková omáčka se tradičně podává s hovězím masem, ale pokud tomuto druhu příliš neholdujete, můžete připravit variaci s králíkem. Rozhodně stojí za vyzkoušení! :)

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...

Postup

  1. Knedlíky: Nakrájejte housky na menší kostičky, přendejte je do větší mísy, přisypte mouku, kypřicí prášek, špetku soli a vejce.
  2. Postupně přidávejte vodu. Ještě lepší je sodovka, knedlíky budou mnohem nadýchanější, lehčí. Vypracujte těsto, v tuhle chvíli ideálně rukama. Rozdělte ho na dvě části a uválejte dvě stejně nebo aspoň podobně velké šišky.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte do ní knedlíky, snižte teplotu, ale tak, aby se voda vařila, přiklopte částečně pokličkou a vařte 14 minut z jedné strany. Potom otočte knedlíky a vařte dalších 14 minut.
  4. Uvařené knedlíky vyndejte na vál nebo pracovní plochu a propíchejte párátkem. Krájejte režnou nití tak, že si ustřihnete delší část. Niť podsuňte pod knedlík a obě ruce nahoře na jednom místě překřižte, krásně se knedlík odřízne.
  5. Nožem nekrájejte, studený kov by mohl knedlíky srazit.
  6. Omáčka s králíkem + lák: Připravte si lák. Vložte do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkrojte na dvě poloviny.
  7. Přidejte plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalijte vodou. Vmíchejte sůl a ocet. Při nižší teplotě vařte asi tak 25 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
  8. Do vychladlého láku naložte naporcovaného králíka a nechte přes noc marinovat. Pak vyndejte maso, přeceďte lák, vyhoďte zázvor a bobkový list.
  9. Zeleninu v pekáčku orestujte na másle, přidejte maso a zalijte lákem. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny.
  10. Průběžně kontrolujte, dolijte vývarem nebo vodou podle toho, kolik chcete finální omáčky. Jakmile je maso měkké, dejte si ho stranou. Z plátků citronu odstraňte kůru a omáčku rozmixujte dohladka.
  11. Omáčku přelijte zpátky do pekáčku a na plotně ji přiveďte k varu. Teplotu stáhněte, přilijte smetanu a dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a karamelem. Ten si připravte tak, že rozehřejete máslo, vmícháte cukr a za stálého míchání necháte zkaramelizovat. Podávejte s knedlíky a brusinkami.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz