Svíčková omáčka se tradičně podává s hovězím masem, ale pokud tomuto druhu příliš neholdujete, můžete připravit variaci s králíkem. Rozhodně stojí za vyzkoušení! :)
Knedlíky: Nakrájejte housky na menší kostičky, přendejte je do větší mísy, přisypte mouku, kypřicí prášek, špetku soli a vejce.
Postupně přidávejte vodu. Ještě lepší je sodovka, knedlíky budou mnohem nadýchanější, lehčí. Vypracujte těsto, v tuhle chvíli ideálně rukama. Rozdělte ho na dvě části a uválejte dvě stejně nebo aspoň podobně velké šišky.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte do ní knedlíky, snižte teplotu, ale tak, aby se voda vařila, přiklopte částečně pokličkou a vařte 14 minut z jedné strany. Potom otočte knedlíky a vařte dalších 14 minut.
Uvařené knedlíky vyndejte na vál nebo pracovní plochu a propíchejte párátkem. Krájejte režnou nití tak, že si ustřihnete delší část. Niť podsuňte pod knedlík a obě ruce nahoře na jednom místě překřižte, krásně se knedlík odřízne.
Nožem nekrájejte, studený kov by mohl knedlíky srazit.
Omáčka s králíkem + lák: Připravte si lák. Vložte do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkrojte na dvě poloviny.
Přidejte plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalijte vodou. Vmíchejte sůl a ocet. Při nižší teplotě vařte asi tak 25 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
Do vychladlého láku naložte naporcovaného králíka a nechte přes noc marinovat. Pak vyndejte maso, přeceďte lák, vyhoďte zázvor a bobkový list.
Zeleninu v pekáčku orestujte na másle, přidejte maso a zalijte lákem. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny.
Průběžně kontrolujte, dolijte vývarem nebo vodou podle toho, kolik chcete finální omáčky. Jakmile je maso měkké, dejte si ho stranou. Z plátků citronu odstraňte kůru a omáčku rozmixujte dohladka.
Omáčku přelijte zpátky do pekáčku a na plotně ji přiveďte k varu. Teplotu stáhněte, přilijte smetanu a dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a karamelem. Ten si připravte tak, že rozehřejete máslo, vmícháte cukr a za stálého míchání necháte zkaramelizovat. Podávejte s knedlíky a brusinkami.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.