Suroviny
- mrkev 1 ks
- celer 1/4 ks
- petržel 1 ks
- cibule 1 ks
- olej 50 ml
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- černý pepř (celý) 1/2 lžičky
- cukr krupice 3 lžíce
- ocet 100 ml
- hovězí vývar (silný) 1 litr
- citron 1 ks
- smetana ke šlehání ((33 % tuku)) 200 ml
- máslo 30 g
- sůl
Medailonky
- hovězí svíčková 800 g
- anglická slanina 4 plátky
- olej 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Muffiny
- rohlík 4 ks
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- vejce 4 ks
- mléko 50 ml
- mrkev (na velmi drobné kostičky) 1 lžíce
- hrubá mouka 100 g
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
- Zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji spolu s kořením dozlatova. Přidejte cukr a restujte minutu. Zalijte octem a nechte odpařit. Přilijte vývar. Oloupaný citron nakrájejte a přidejte do kastrolu. Na mírném ohni vařte 40 minut, do změknutí zeleniny.
- Vyjměte koření a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a lehce povařte. Dochuťte solí, případně cukrem. Nakonec přidejte máslo a zamíchejte.
- Na muffiny nakrájejte rohlíky na kostky asi 1x1 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a opečte dozlatova. Dejte do misky, vsypte hrst nasekané petrželky, máslo, žloutky, mléko, mrkev, mouku a muškátový oříšek. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli sníh a opatrně ho vmíchejte do hmoty.
- SIlikonové formičky na muffiny vymažte máslem. Naplňte je těstem. Vložte do kastrolu s vodou na pařák. Přiveďte k varu a vařte pod poklicí v páře asi 20 minut.
- Svíčkovou nakrájejte na 4 medailonky. Osolte a opepřete. Obalte plátkem slaniny a svažte provázkem. Medailonky zprudka opékejte minutu na oleji z každé strany. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 10 minut.
- Podávejte s muffiny a s omáčkou.