Filip Sajler / Cibule Bistro

Telecí líčka na červeném víně s hovězím vývarem podle Filipa Sajlera

Moje hodnocení
3x

Telecí líčka jsou specialita, jejíž přípravy se nemusíte bát. Dostatek času, červené víno a kořenová zelenina z nich vykouzlí mnohem víc než obyčejné ragú – šťavnatou dobrotu, která se dá krájet lžící. Přinášíme recept šéfkuchaře Filipa Sajlera a jeho týmu, díky kterému doma vykouzlíte telecí líčka na víně jako z exkluzivní restaurace.

4 porce
90 minut

Suroviny

K podávání

Připravte telecí líčka na víně podle návodného videoreceptu

Recept připravil Ondřej Kubů, pravá ruka Filipa Sajlera a Martina Staňka z Cibule Bistro.

Postup přípravy

  1. Očištěná líčka osolte, opepřete a zprudka opečte na rozehřátém sádle dozlatova. Opečené maso vyjměte. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte jej vypéct.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Poté přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, vše restujte do tmavého základu.
  3. Přidejte rajčatový protlak, zaprašte cukrem a nechte zkaramelizovat. Směs v kastrolu zalijte vínem a nechte ho odvařit, až se vypaří alkohol.
  4. Vraťte do hrnce opečená líčka, přidejte bylinky svázané provázkem, podlijte Hovězím vývarem Cibule Bistro, osolte a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a pomalu na mírném ohni duste doměkka.
  5. Měkké maso vyjměte společně s bylinkami. Omáčku propasírujte přes síto a zbytek rozmixujte do jemné konzistence. Dle chuti dochuťte a můžete přidat studené máslo pro zjemnění. Maso vraťte zpět do hrnce.
  6. Líčka podávejte s bramborovou kaší a na přepuštěném másle restovanou kořenovou zeleninou. Závěrem celý pokrm ještě dozdobte nakrájenou pažitkou.
PRIMA TIP ŠÉFKUCHAŘE: Stejným způsobem lze připravit vepřová i hovězí líčka. Pokud chcete mít v mase intenzivnější chuť vína, naložte ho do něj na 72 hodin.

Všestranný parťák v kuchyni

Vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale raději ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.

Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.

Vyzkoušejte také kukuřičný krém podle receptu Filipa Sajlera

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Filip Sajler / Cibule Bistro

www.cibulebistro.cz


Přečtěte si také

Recepty