Suroviny
- ricotta 300 g
- třtinový cukr (světlý) 300 g
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- citronová kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + na vymazání formy
- citronová šťáva z 1 citronu
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 200 g
- mandlová mouka 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 8 g
- sůl 1/2 lžičky
- mandlové plátky (nebo sekané mandle) 80 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 ˚C. Dno rozevírací formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a poté papír a boky formy lehce vymažte olivovým olejem.
- Ve velké míse smíchejte ricottu a hnědý cukr dohromady, dokud nevznikne hladká hmota, asi 5 minut. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru, olivový olej, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a promíchejte, dokud se nespojí.
- V samostatné středně velké míse prosejte dohromady hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte asi polovinu moučné směsi k mokrým přísadám a mixujte, dokud se nespojí. Přidejte zbývající moučnou směs a mixujte dohladka. Přesuňte těsto do připravené formy a uhlaďte povrch.
- Povrch těsta posypte plátky mandlí a pečte 40 až 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Koláč nechte 30 minut vychladnout, poté sejměte boky formy a koláč přeneste na servírovací talíř, počkejte, dokud zcela nevychladne. Těsně před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také vláčný makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou
Inspirujte se i výběrem slaných receptů od Pasta Queen