Suroviny
- zakysaná smetana 400 g
- polohrubá mouka 300 g
- třtinový cukr 100 g
- vejce 2 ks
- kypřicí prášek do pečiva
- jablka 8 ks
Postup přípravy:
- Vyšší plech nebo pekáč vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Jablka omyjte, oloupejte, přepulte je napůl, vyřízněte jádřinec, bubáka a stopku a nožem jim, stejně jako dýni, vyřezejte strašidelné obličeje.
- Troubu předehřejte na 150 °C (horkovzduch). Ve větší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem. Poté přidejte vejce, cukr a zakysanou smetanu a vše metličkovým mixérem umixujte v hladké tekuté těsto.
- Těsto vylijte na plech a stěrkou ho rovnoměrně rozprostřete. Nahoru položte nakrájená jablka. Jablka do těsta nezamačkávejte, nebo se v buchtě propadnou a nebudou vidět.
- Buchtu vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte cca 35 minut nebo tak dlouho, dokud povrch buchty nezačne zlátnout.
- Upečenou buchtu dle potřeby pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Kdo si na jablka opravdu potrpí, máme tu perfektní videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný koláč s vanilkou
Nebo tu máme další dobroty, ideální na Halloween: