Řízky
- hovězí roštěnky 4 tenké plátky po 100 g
- dijonská hořčice (může být i estragonová) 6–8 lžic
- mouka (polohrubá nebo hrubá) 4 lžíce
- plnotučné mléko 2 lžíce
- strouhanka (na obalení)
- přepuštěné máslo (sádlo nebo rostlinný olej na smažení)
Salát
- šalotka 1 ks
- bílý vinný ocet (nebo jablečný) 3 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- salátová okurka (menší) 1 ks
- ředkvičky 1/2 svazku
- hlávkový salát (nebo ledový) 1/2 hlávky
- řeřicha (nebo microgreens) 1/2 krabičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Z roštěnek odkrojte tučný okraj, naklepejte je, potřete z obou stran hořčicí a nechte stranou.
- Oloupanou šalotku nakrájejte na drobné kostičky, vsypte je do cedníku a přelijte vroucí vodou z konvice. Propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Ocet prošlehejte se solí a pepřem v míse, vmíchejte okapanou šalotku a zašlehejte olej.
- Do mísy nastrouhejte okurku a ředkvičky, listy salátu opláchněte a nechte okapat.
- Roštěnky obalte v mouce, přebytek oklepejte, pak je protáhněte vejci rozšlehanými se špetkou soli a mlékem, a nakonec ve strouhance. Usmažte je ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku dozlatova, nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru přebytečný tuk a řízky pak případně uchovejte v mírně předehřáté troubě. Promíchaný salát rozložte na listy salátu a podávejte k řízkům.
PRIMA TIP: Aby byly hovězí řízky křehké a šťavnaté, budete potřebovat kvalitní roštěnky z mladého kusu, ale dobře odleželé, pak zkřehnou i po krátkém smažení a zůstanou šťavnaté.
Vyzkoušejte také berlínský řízek s hořčicí a křenem podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE