Churros
- voda 1 hrnek
- cukr krupice 2 a 1/2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- rostlinný olej 2 lžíce
- hladká mouka 1 hrnek
- vejce 1 ks
- olej (na smažení, např. řepkový)
- cukr krupice (jemný, na obalení)
- mletá skořice (na obalení)
Čokoláda k namáčení
- Polotučné mléko 500 ml
- prášek ze sladového extraktu (malcao - nemusí být) 1 lžíce
- maizena 1 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
- kakao (kvalitní) 2 lžíce
- tmavá čokoláda (70%, najemno nastrouhaná) 50 g
- mletá skořice 1 špetka
- mořská sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V kastrolu svařte vodu, 2 a 1/2 lžíce cukru, sůl a olej - uveďte do varu a stáhněte z ohně. Vmíchejte mouku a rozšlehané vajíčko, až vznikne koule těsta.
- Přesuňte ho do sáčku a nejlépe menší hvězdicovou špičkou stříkejte přímo do rozpáleného oleje provázky.
- Smažte v silnostěnném hlubším kastrolu, který naplňte zhruba do poloviny olejem a rozehřejte ho. Churros osmažte dozlatova, ještě horké obalujte v cukru se skořicí a podávejte s hrnkem horké čokolády k namáčení.
- Tu připravte následovně: Ve velkém kastrolu na středním plameni uveďte mléko téměř do varu. Všechny další přísady spolu protřepejte v uzavíratelné sklenici a směs vsypte do mléka. Dobře prošlehejte a nechte na mírném plameni chvilku probublávat.
Vyzkoušejte také banana fritta neboli banán smažený v těstíčku podle návodného videoreceptu