Laura Santtini

Smažené těstoviny ze sladkého těsta

Moje hodnocení
2x

Tento recept na dokřupava usmažené sladké těstoviny je povedené eso v rukávu. V Santini tyto nadýchané dobrůtky servírují posypané moučkovým cukrem ke kávě. V Itálii jsou spojovány s karnevaly a každá oblast je nazývá jinak. V Benátkách se jim říká „galani“, jinde se jmenují „chiacchiere“, což doslova znamená „klepy“. Jsou ale výborné, ať jim říkáte jakkoliv!

10 porcí
60 minut
italská

Suroviny

  • hladká mouka typu 00 430 g
  • hladká mouka na podsypání těsta
  • rozšlehaná vejce 2 ks
  • změklé máslo nakrájené na kostičky 20 g
  • bílé víno 65 ml
  • grappa 2 lžíce
  • moučkový cukr (cukr moučka) 70 g + na posypání
  • sůl 1/4 lžičky
  • rostlinný olej na smažení 1 litr

Postup přípravy

  1. Smíchejte všechny suroviny (kromě oleje na smažení) v kuchyňském robotu s nástavcem na míchání těsta.
  2. Až budou ingredience dobře smíchány, vyjměte těsto a hněťte dohladka jako těsto na cukroví, ne na chléb. Zabalte těsto do potravinářské folie a nechte na chladném místě 15–30 minut uležet.
  3. Po uplynutí této doby si, pokud budete těstoviny vyrábět ručně, posypte váleček trochou mouky a těsto válejte, dokud nedosáhnete požadované tloušťky. Těsto buď vyválejte sami, nebo použijte strojek na těstoviny, dokud nebude tenké, téměř průsvitné. U strojku na těstoviny se řiďte návodem. Nejlepší je pokaždé rozválet jen čtvrtinu těsta, aby se vám s ním lépe pracovalo.
  4. Nakrájejte těsto nožem nebo krájecím kolečkem na malé obdélníčky. Pro usnadnění si představte, že plát těsta je papír A4. Rozkrojte ho odshora dolů napůl a potom napříč po 4 cm.
  5. Rozehřejte olej ve velké pánvi se silným dnem a obdélníčky smažte, dokud se na nich neobjeví zlatavé nadýchané bubliny. Těsto by mělo být v oleji úplně ponořeno. Usmažené těsto položte na papírové utěrky, které z něj vysají přebytečný olej.
  6. Hotové těstoviny posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Laura Santtini

Knihy Omega Laura Santtini

Italská spisovatelka Laura Santtini píše o jídle a spojuje v sobě na jedné straně bohatou kulturu autentické italské kuchyně, která patří k hluboko zakořeněnému dědictví milovníka jídla, a na straně druhé moderní přístup k trendům, metodám a ingrediencím, které si oblíbily kuchařky i celé rodiny. Podle Laury tkví podstata těstovin v omáčce. S jakými těstovinami omáčku smícháte, je už zcela na vás. Možností je mnoho, od spiralizované zeleniny, luštěninových nebo bezpšeničných těstovin, které vám po náročném pracovním dni vykouzlí zdravou večeři, až po ručně dělané těstoviny, s nimiž si můžete pohrát o víkendu.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty