Suroviny
- hladká mouka (typu 00) 430 g
- hladká mouka (na podsypání těsta)
- vejce (rozšlehaná ) 2 ks
- máslo (změklé,nakrájené na kostičky) 20 g
- bílé víno 65 ml
- grappa 2 lžíce
- moučkový cukr 70 g + na posypání
- rostlinný olej ( na smažení) 1 litr
- sůl 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Smíchejte všechny suroviny (kromě oleje na smažení) v kuchyňském robotu s nástavcem na míchání těsta.
- Až budou ingredience dobře smíchány, vyjměte těsto a hněťte dohladka jako těsto na cukroví, ne na chléb. Zabalte těsto do potravinářské folie a nechte na chladném místě 15–30 minut uležet.
- Po uplynutí této doby si, pokud budete těstoviny vyrábět ručně, posypte váleček trochou mouky a těsto válejte, dokud nedosáhnete požadované tloušťky. Těsto buď vyválejte sami, nebo použijte strojek na těstoviny, dokud nebude tenké, téměř průsvitné. U strojku na těstoviny se řiďte návodem. Nejlepší je pokaždé rozválet jen čtvrtinu těsta, aby se vám s ním lépe pracovalo.
- Nakrájejte těsto nožem nebo krájecím kolečkem na malé obdélníčky. Pro usnadnění si představte, že plát těsta je papír A4. Rozkrojte ho odshora dolů napůl a potom napříč po 4 cm.
- Rozehřejte olej ve velké pánvi se silným dnem a obdélníčky smažte, dokud se na nich neobjeví zlatavé nadýchané bubliny. Těsto by mělo být v oleji úplně ponořeno. Usmažené těsto položte na papírové utěrky, které z něj vysají přebytečný olej.
- Hotové těstoviny posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Smažené těstoviny ze sladkého těsta 2 Zdroj: Tajemství těstovin