Suroviny
- řepkový olej (na hluboké smažení)
- plnotučné mléko 370 ml
- vejce 2 ks
- hladká mouka 2 hrnky
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- moučkový cukr (nebo skořicový)
Postup přípravy
- Olej rozehřejte v silnostěnném vysokém kastrolu nebo ve fritéze. Nádobu byste neměli plnit olejem více než do poloviny a olej by měl být rozpálený na 190 °C (když do něj vhodíte kostičku chleba, rychle se osmaží dozlatova).
- V míse prošlehejte mléko s vejci. V jiné nádobě promíchejte suché přísady a pak je spojte s mlékem s vejci do hladkého těstíčka.
- Opatrně a krouživými pohyby vlévejte těstíčko do rozehřátého oleje tak, aby vznikl jakoby krajkový vzor - podle toho, jak a kolik těsta budete lít, vzniknou různě velké propletence. Těsto osmažte dozlatova, smaženku vyjměte děrovanou naběračkou, nechte ji na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a ihned podávejte, poprášenou cukrem, případně s ovocem a šlehačkou.
PRIMA TIP: Když budete zruční, můžete vytvořit jeden velký provázkový dort, nebo můžete začít s menšími a navrstvit je na sebe. Do Ameriky přišla tato specialita s přistěhovalci, buď z Německa nebo Holandska - v Německu se dodnes smaží podobný dezert, známý jako Straubentorte, "hroznový" dort.
Vyzkoušejte také smažený banán s vanilkovou zmrzlinou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smažený banán s vanilkovou zmrzlinou