Suroviny
- hladká mouka (typ 500) 500 g
- bílý jogurt 200 g
- plnotučné mléko 100 ml
- vejce 1 ks
- sušené droždí 8 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- cukr 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- slunečnicový olej 1 lžíce
- rostlinný olej (na smažení)
Postup přípravy
- Smíchejte jogurt a jedlou sodu a nechte 10 minut odstát.
- Smíchejte vlažné mléko, sušené droždí a cukr a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Prosejte mouku a přidejte k ní vejce, jogurt se sodou, mléko s kváskem a sůl. Vypracujte hladké měkké těsto.
- Do těsta přidejte olej a přikryjte ho fólií. Nechte ho 1-2 hodiny kynout (nebo přes noc v lednici).
- Z těsta vytvořte malé kuličky. Kuličku stlačte a roztáhněte rukama, dokud nebude mekice silná asi ½ cm.
- Smažte v předehřátém oleji na středním plameni (1-2 minuty z každé strany).
PRIMA TIP: Placky podávejte teplé s bulharským bílým sýrem nebo fetou, bílým jogurtem, džemem, medem, javorovým sirupem nebo je jednoduše posypte moučkovým cukrem, případně trochu netradičně použijte mekice místo briošky na hot dog.
Připravte také smažené langoše podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta