Těsto
- máslo (změklé ) 150 g
- měkký tvaroh (v alobalu) 100 g
- zakysaná smetana (alespoň 18%) 50 g
- pomerančová kůra (strouhaná ) z 1 pomeranče
- hladká mouka 150 g
- olej (na smažení) 500 ml
- sůl 1 špetka
Dokončení
- cukr krupice 100 g
- mletá skořice 5 g
Postup přípravy
- Máslo promíchejte s tvarohem, smetanou, strouhanou pomerančovou kůrou, solí, moukou a kypřicím práškem a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte v lednici 1 hodinu odpočívat.
- Těsto vyválejte po částech na pomoučeném válu na plát. Vykrájejte z něj vločky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Uložte ho do lednice na 1–2 hodiny. A stejným způsobem pokračujte se zbylým těstem. V teple těsto rychle měkne a lepí se, proto ho vyvalujte a vykrajujte po částech.
- V rendlíku zahřejte olej (na 160 °C) a vločky v něm postupně osmažte dozlatova. Vyjměte je, nechte okapat na papírové utěrce.
- V misce promíchejte cukr a skořici a osmažené hvězdičky v ní obalte. Nejlepší jsou čerstvé.
Smažené tvarohové vločky Zdroj: Moje sváteční pečení