Josef Maršálek

Smažené tvarohové vločky

Moje hodnocení
4x

Překvapivě i smažené cukroví se před sto lety často připravovalo. Další zajímavostí je fakt, že sladké smažené kousky těsta se objevují napříč kuchyněmi celého světa. Horké, voňavé, křupavé dobroty chutnají všem. Jejich jediná nevýhoda je, že nejlepší jsou teplé, nelze je tedy skladovat. Poskytují však tak výjimečný zážitek, že je nejspíš během Vánoc vyzkoušíte alespoň jednou.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

  • máslo (změklé máslo) 150 g
  • měkký tvaroh (v alobalu) 100 g
  • zakysaná smetana (alespoň 18%) 50 g
  • strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • sůl 1 špetka
  • hladká mouka 150 g
  • kypřicí prášek 3 g
  • olej na smažení 500 ml

Dokončení

Postup přípravy

  1. Máslo promíchejte s tvarohem, smetanou, strouhanou pomerančovou kůrou, solí, moukou a kypřicím práškem a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte v lednici 1 hodinu odpočívat.
  2. Těsto vyválejte po částech na pomoučeném válu na plát. Vykrájejte z něj vločky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Uložte ho do lednice na 1–2 hodiny. A stejným způsobem pokračujte se zbylým těstem. V teple těsto rychle měkne a lepí se, proto ho vyvalujte a vykrajujte po částech.
  3. V rendlíku zahřejte olej (na 160 °C) a vločky v něm postupně osmažte dozlatova. Vyjměte je, nechte okapat na papírové utěrce.
  4. V misce promíchejte cukr a skořici a osmažené hvězdičky v ní obalte. Nejlepší jsou čerstvé.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty