Suroviny
Korpus
- vejce 5 ks
- cukr krupice 140 g
- polohrubá mouka 70 g
- bramborový škrob 70 g
Náplň
- čaj (třešńový) 1 sáček
- voda 100 ml
- griotka 100 ml
- rybízový džem 80 g
- cukrářské piškoty 50 g
- mléko 500 ml
- hladká mouka 4 lžíce
- máslo 250 g
- moučkový cukr 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
Dokončení
- tmavá čokoláda (poleva) 60 g
- třešně 16 ks
Postup přípravy
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny a bílky na tuhý sníh. Hmoty zlehka spojte a vmíchejte mouku prosátou se škrobem. Těsto rozetřete do pekáčku (30 × 20 cm), vymazaného tukem a vysypaného moukou a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Pak nechte korpus mírně zchladnout v pekáčku a vyklopte ho na mřížku.
- Čaj zalijte horkou vodou, nechte asi 8 minut louhovat a poté ochuťte griotkou. Vychladlý korpus potřete džemem a rozložte na něj piškoty, které nejprve namáčejte do čaje s griotkou. Z mléka a mouky uvařte hustou kaši a nechte ji za stálého míchání vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Postupně zašlehejte moučnou kaši. Krém rozetřete na piškoty (část si nechte na ozdobení) a řezy dejte do chladničky na 4 hodiny tuhnout.
- Poté povrch potřete rozehřátou čokoládovou polevou a dejte na 30 minut do chladničky.
- Před podáváním moučník nakrájejte na řezy (zhruba 7 × 5 cm) a ozdobte zbylým krémem a třešněmi či višněmi.