Suroviny
Článek
16x brambory v hlavní roli
Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Brambory nakrájejte pomocí mandlolíny (nebo velmi ostrého nože) na tenké plátky – pozor na prsty! Dejte plátky brambor do rendlíku se smetanou, česnekem a polovinou másla. Důkladně osolte a opepřete, přiveďte k varu, potom zmírněte teplotu a brambory vařte 4 minuty. Rendlík odstavte.
- Zapékací mísu vytřete máslem a rovnoměrně do ní rozložte plátky brambor se smetanou. Navrch dejte kousky zbývajícího másla. Vložte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud nejsou brambory propečené a na povrchu zlatohnědé. Hotový pokrm podle chuti ozdobte pažitkou a podávejte.