Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou

2 porce
do 1 hodiny
Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou
Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina
Jestliže jsou tyto brambory správně připravené, je to vůbec nejlepší pokrm z brambor, který kdy člověk vymyslel. Pochází z historické provincie Dauphiné ležící na jihovýchodě Francie.
Reklama

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Brambory nakrájejte pomocí mandlolíny (nebo velmi ostrého nože) na tenké plátky – pozor na prsty! Dejte plátky brambor do rendlíku se smetanou, česnekem a polovinou másla. Důkladně osolte a opepřete, přiveďte k varu, potom zmírněte teplotu a brambory vařte 4 minuty. Rendlík odstavte.
  3. Zapékací mísu vytřete máslem a rovnoměrně do ní rozložte plátky brambor se smetanou. Navrch dejte kousky zbývajícího másla. Vložte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud nejsou brambory propečené a na povrchu zlatohnědé. Hotový pokrm podle chuti ozdobte pažitkou a podávejte.
Reklama

Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou  Foto: Gratin Dauphinois – brambory zapečené se smetanou; foto: Francouzské dobrodružství Jamese Martina

Francouzské dobrodružství Jamese Martina  Foto: Francouzské dobrodružství Jamese Martina

80 klasických francouzských receptů

Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství. Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…

Vydalo nakladatelství Slovart.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama