Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečené brambory se šunkou a vejci
Zapečené brambory znáte nejspíš všichni, ale co kdybyste si je mohli trochu vylepšit? Třeba voňavou tyrolskou šunkou nebo sázeným vejcem.
do 1,5 hodiny
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
- brambory typu A/B cca 12 ks
- olivový olej
- anglická slanina 100 g (cca dva stonky)
- malá cibule nebo šalotka 2 ks
- stroužek česneku 2–3 ks
- sůl, pepř
- parmazán 50 g
- šalvěj a rozmarýn
- tyrolská šunka 4 plátky
- vejce 4 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Omyjte a osušte brambory, nakrájejte je na tenké plátky, snažte se je nepřeříznout, ať drží tvar.
- Formu na pečení zakapejte olivovým olejem a vyskládejte k sobě nakrájené brambory. Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Nakrájejte slaninu na kostičky, oloupanou cibuli na tenké půlměsíčky a česnek na plátky. Rozprostřete vše mezi plátky brambor.
- Osolte, opepřete, zasypte nastrouhaným parmazánem, zakapejte olivovým olejem a ozdobte šalvějí a rozmarýnem.
- Pečte v troubě, dokud brambory nezměknou, podle velikosti asi 50 minut. Můžete ještě během pečení brambory trošku zakápnout olejem. Těsně před dopečením si na pánvi orestujte zvlášť tyrolskou šunku a volská oka „na hniličku“. Ta jen zlehka osolte a opepřete. Servírujte s upečenými bramborami.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!