Suroviny
- brambory (salátové) 800 g
- mořská sůl
- červená cibule (malá) 1 ks
- červený vinný ocet 3 lžíce
- červená cherry rajčata 250 g
- kapary 2 lžíce
- černé olivy (kalamata) 100 g
- oregano (sušené) 1 lžička
- bazalka 6-8 lístků
- pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej 60 ml
Postup přípravy
- Do hrnce, do kterého se vejde napařovací koš, nalijte asi 1 cm vody a přidejte špetku soli. Vložte do něj napařovací koš nebo vložku a přiveďte vodu k varu. Do košíku dejte oloupané brambory nakrájené na kostky nebo půlkolečka a přikryjte je. Vařte v páře asi 10 až 15 minut nebo dokud brambory nezměknou, vyzkoušejte to vidličkou. Odstavte z ohně a nechte brambory vychladnout.
- Zatímco brambory chladnou, dejte do středně velké mísy na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a zalijte ji červeným vinným octem. Nechte marinovat alespoň 20 minut.
- Samotný salát připravte těsně před podáváním. Brambory dejte do velké servírovací mísy. Navrch dejte marinovanou cibuli (a zbytky octa z misky), přepůlená cherry rajčata, kapary a olivy kalamata. Dochuťte velkou špetkou soli a pepřem. Promíchejte.
- Salát dozdobte sušeným oreganem a lístky čerstvé bazalky a celý pokrm rovnoměrně pokapejte olivovým olejem.
PRIMA FRESH: Pokud chcete tento salát podávat jako hlavní chod, přidejte například natvrdo uvařené vejce nebo konzervovaného tuňáka.
Sicilský bramborový salát s rajčaty podle Pasta Queen Zdroj: iStock
Až se trochu ochladí, přijde řada i na náš tradiční bramborový salát. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE